Predsednik PKS: Fantastična vest je dolazak premijera Japana s privrednicima

Beta 15.01.2018

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je ocenio da je današnji dolazak premijer Japana Šinzo Abea i delegacija japanskih privrednika u Srbiju "fantastična vest" i "velika šansa za Srbiju koja može da rezultira povećanjem trgovinske razmene za više od 10 odsto".

"Specifična je strutkura tih velikih kompanija koje dolaze, jer one pokrivaju različite oblasti - od poljoprivrede, turizma do IT-a, dakle ne postoji ni jedan sektor o kojem danas nećemo moći da razgovaramo", kazao je jutros Čadež za RTS.

On je naveo da je PKS napravila analizu proizvoda koje Srbija može da ponudi privrednicima Japana, i da su to smrznuto voće i povrće, i kondidtorski proizvodi.

Govoreći o mogućim investicijama, on je kazao da japanske kompanije koje već posluju u Srbije, poput Japan tobaka, dokazuju da postoji povoljan ambijent za nova ulaganja.

"Ključna stvar je da mi izvučemo najviše od ove posete i da dođe do druge posete samo poslovnih ljudi u prvoj polovini godine koji bi došli u Srbiji, kao i delegacije iz Srbije koja bi otišla u Japan i razgovrala o konkretnim investicionim aranžamnima i poslovnoj saradnji", kazao je Čadež.

Tokom današnje posete delegacije Japana biće održan poslovni sastanak na kojem bi, po najavi Privredne komore Srbije, trebalo da budu predstavnici četrdesetak domaćih i japanskih kompanija.

Kako je agenciji Beta ranije rečeno u PKS, zainteresovanost za razgovore iskazale su 23 domaće i 16 kompanija iz Japana iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, IT tehnologija i drugih.

Po podacima PKS, ukupna robna razmena Srbije i Japana za 11 meseci prošle godine iznosila je 152,6 miliona dolara.

U tom periodu Srbija je u Japan izvezla robu za 45,1 miliona dolara, a uvezla duplo više, za 107,5 milona dolara.

Srbija u Japan izvozi prerađeni duvan, prerađevine od voća, osim sokova, skrob, lepak, pojedine industrijske mašine, nameštaj. Iz Japana Srbija najviše uvozi automobili, kancelarijske i građevinske mašine i uređaje, merne i kontrolne instrumente, foto i kino materijal.

PKS ocenjuje da, i pored toga što je japansko tržište zahtevno i probirljivo, uz jaku kontrolu uvoznih proizvoda, postoji mogućnost da se robna razmena poveća i to pre svega izvoz iz Srbije cigareta, aditiva za prehrambenu industriju, smrznutog voća, povrća i meda.

Japan je jedan od najvećih donatora Srbije. Po podacima Vlade Srbije, Japan je od 2001. dao više od 500 miliona evra razvojne, bespovratne pomoći u konsultantskim uslugama, medicinskoj i drugoj opremi, vozilima, izgradnjom i rekonstrukcijom objekata i povoljnim kreditima.

Premijer Abe u posetu Srbiji dolazi u sklopu petodnevne turneje kojom od 12. januara obuhvata šest zemalja: Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Bugarsku, Srbiju i Rumuniju.

(Beta, 01.15.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »