Potpredsednik Narodne stranke: Koalicija oko Đilasa ima kredibilan plan ubrzanog razvoja Beograda

Beta 16.01.2018

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je danas da koalicija čiji je kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas ima kredibilan plan ubrzanog razvoja glavnog grada, čije će sprovođenje omogućiti obnovu srednje klase i pomoć najugroženijima.

"Naša koalicija i kandidat jedini mogu da ugroze Srpsku naprednu stranku na beogradskim izborima. Pozivamo opozicione glasače, ali i sve nezadovoljne, kao i one koji do sada nisu imali za koga da glasaju, da podrže naš program", rekao je Jovanović televiziji Naša.

Jovanović je kazao da je jedan od prioriteta podizanje kvaliteta zdravstvenih usluga u Beogradu.

"Potrebno je ukinuti zabranu zapošljavanje lekara, predvideti obaveznog medicinskog radnika u svakoj školi, uvesti stalno dežurstvo sva četiri KBC u Beogradu, kao i reformisati službu hitne pomoći", rekao je Jovanović.

On je naveo da umesto da pregled mogu da obave samo u domu zdravlja, treba predvideti ordinaciju lekara opšte prakse u svakom bloku, koja će biti u mreži Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

"Unapredićemo bezbednost u Beogradu, a posebno bezbednost u školama. Svaka škola mora da ima svog policajca i video nadzor koji je u svakom trenutku povezan sa policijom", rekao je Jovanović.

On je rekao da koalicija predlaže da se Policijska uprava Beograd transformiše u Gradsku policiju, u okviru koje bi trebalo da radi i Komunalna policija, koja neće imati represivnu ulogu i nositi naoružanje.

Jovanović je rekao da će najsiromašnijim penzionerima u Beogradu biti vraćena 13. penzija, za šta je potrebno 15 miliona evra, što je manje od dva odsto gradskog budžeta, i dodao da sve penzije u gradu i Republici moraju biti usklađene s inflacijom i rastom BDP-a.

Jovanović je naveo da će mladi bračni parovi bez stana dobiti stipendije kako bi mogli da plate kredit ili da iznajme stan, kao i da će nova gradska vlast obezbediti besplatne vrtiće i udžbenike za svu decu.

"Besplatan vrtić za svu decu koja ove godine kreću u obdanište koštao bi oko 650.000 evra, a samo novogodišnji vatromet je koštao 200.000 evra, dok je ceo doček Nove godine koštao milion i po evra. Besplatan vrtić za svu decu koštao bi oko 20 miliona evra, što je dva i po odsto gradskog budžeta", rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da je koncesija za deponiju u Vinči štetna za Beograd i da će biti poništena.

"Prema ugovoru o koncesiji, Beograd će svake godine uplaćivati 40 miliona evra koncesionaru, iako koncesionar od sortiranja ambalažnog otpada može da ostvari samostalni prihod od sedam miliona evra godišnje. Naša vlast se obavezala da otkupljuje tamo proizvedenu struju po ceni dva puta većoj od one na međunarodnom tržištu", rekao je Jovanović.

Dodao je da je dogovorena i nova taksa preko koje će Beograđani plaćati i odvoženje smeća do Vinče, što već sada po postojećoj ceni radi "Gradska čistoća".

"Beogradu je potrebna jedna rečna barža od 1.000 tona kojom sav otpad može da se jeftino Dunavom preveze do Vinče, što znači da Beograđani ovu uslugu treba da plaćaju manje, a ne više", rekao je Jovanović.

(Beta, 01.16.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »