Građani odali poštu Oliveru Ivanoviću (FOTO)

Beta 16.01.2018

U Hramu Svetog Save u Beogradu večeras građani pale sveće za ubijenog predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

Okupio se velik broj građana, a mnogi od njih stoje ispred hrama sa upaljenim svećama u rukama.

Ispred hrama su između ostalih i predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, funkcioneri Nove stranke Zoran Živković i Marinika Tepić, funkcioneri Narodne partije Vuk Jeremić, Sanda Rašković Ivić, Dijana Vukomanović, bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Tu su i akademik Dušan Teodorović, bivši sudija Vladimir Vučević, muzičar Ognjen Radivojević, bivši funkcioner Pokreta slobodnih građana Srbije Srđan Škoro, predstavnik UNS-a Petar Jeremić, novinar Radomir Počuča, glumac Nikola Kojo i humanitarac Arno Gijon.

Paljenjem sveća u Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu nekoliko desetina građana odalo je večeras počast Oliveru Ivanoviću koji je ubijen u Kosovskoj Mitrovici.

Građani, među kojima su bili i lideri opozicionih partija u Nišu, okupili su se nakon poziva na društvenim mrežama, u kome je, između ostalog, pisalo "da svetlo bude jače od mraka".

Nišlijka Spomenka Filipović koja je uz jecaje zapalila sveću istakla je da je sigurna da se radi o "političkom ubistvu".

"Oliver ne bi dozvolio da se iz Ustava izbaci Kosovo. Zato je zasmetao pojedinim klikama i likvidirali su ga", kazala je Spomenka.

Jovica Rajković iz okoline Lipljana rekao je da su on i svi ostali njegovi prijatelji i rođaci na Kosovu jako teško podneli vest o smrti Olivera Ivanovića.

"Nema ko na Kosovu ne voli Olivera. On ni jednog momenta nije radio protiv interesa naroda", rekao je Rajković.

Prema njegovim rečima, ljudi na Kosovu su veoma uznemireni i zabrinuti posle Ivanovićevog ubistva.

"Kada mogu političara da ubiju, šta smo mi ostali - obični glineni golubovi", rekao je Rajković.

On je kazao da zamera državi zbog čega nije nešto preduzela i zaštitila Ivanovića, jer su mu nekoliko puta do sada palili automobil i pretili.

Jedan od Nišlija koji večeras odao poštu ubijenom Oliveru Ivanoviću kazao je da je na žalost, Ivanović svoju borbu za ljude na Kosovu platio glavom.

On je kazao da je Ivanović za njega "novi Car Lazar".

Građani Novog Sada sveće su palili u Uspenskoj crkvi ispred koje je bila postavljena i fotografija Olivera Ivanovića.

U Leskovcu građani su sveće palili u Hramu svete Trojice, gde je održano opelo. U Leskovcu je bilo zapaženo i pojačano prisustvo policije.

Građani su se okupili posle poziva na društvenim mrežama, a u kome je između ostalog  pisalo "da svetlo bude jače od mraka" i "Nas je ipak više".

Kovčeg sa telom Olivera Ivanovića dovezen u prostorije Građanske inicijative SDP

Nešto pre 18.30 večeras kovčeg sa telom lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića dovezen je u prostorije Inicijative u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Kovčeg su dočekali članovi porodice, stranačke kolege i mnogobrojni građani koji su se tokom čitavog dana okupljali, palili sveće i polagali cveće na mesto gde je Ivanović ubijen.

U gradu neverica i muk, svi postavljaju samo jedno pitanje zašto je Oliver Ivanović bio meta ubica kad je baš on bio za dijalog sa svima, za njega nije bilo nerešivog pitanja.

Njegovi saradnici u Inicijativi podsećaju da se uvek zalagao za bezbednost građana, o tome je pričao i u predizbornoj kampanji, nastojao je da zaštiti Srbe na Kosovu ma gde oni živeli, jedino kažu nije prihvatao činjenicu da i on može da bude meta napada.

Oliver Ivanović pošao je jutros oko 8 sati na posao kao i svaki dan, došao do ulaza u dvorište stranke gde je pogođen sa više hitaca iz pištolja najvrerovatnije sa prigušivačem jer niko nije čuo jak pucanj. Oni koji su bili u blizini opisuju to kao pucanj petardi.

Tim lekara obavio je obdukciju u Kosovskoj Mitrovici iako se to u ovom KBC-u ne radi.

Telo Olivera Ivanovića biće izloženo u prostorijama stranke odakle će sutra biti prevezeno za Beograd. Sahrana će se po želji porodice u četvrtak obaviti na Novom groblju u Beogradu.

Tokom čitavog dana u stranku stižu telegrami saučešća, a bol sa porodicom i onima koji su Ivanovića iskreno voleli i poštovali dele i Srbi iz Metohije i čitavog Kosova gde je Oliver stizao, pomagao im i hrabrio da ostanu i opstanu na svom ognjištu.

"On živ nije hteo da napusti Kosova, a sada će da nam ode u kovčegu", reči su građana.

(Beta, 01.16.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »