Vučić: Razgovori sa Prištinom i očuvanje mira u BiH ključne teme za Srbiju

Beta 25.01.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Davosu da su razgovori sa Prištinom i očuvanje mira u BiH ključne teme za Srbiju ali i za stabilnost Zapadnog Balkana.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije kazao da Beograd želi da razgovara i da proba da postigne kompromis sa predstavnicima Prištine.

"Rekao sam Albancima, ako govorite svakog dana i ako i drugi u svetu očekuju da ćemo mi da damo sve a da zauzvrat ne dobijemo ništa, ako vi dobijete sve a da zauzvrat ne date ništa, onda hvala i doviđenja", kazao je predsednik Srbije.

Navodeći da su mu neki predstavnici kosovskih Albanaca već rekli "hvala i doviđenja", Vučić je pozvao one koji donose odluke u Prištini da to javno kažu.

"Molim vas da mi to kažete javno, i to oni koji donose odluke a ne neki njihovi fićfirići. Kada ti donesu odluku, onda ćemo reći-hvala i doviđenja", kazao je Vučić.

On je ocenio i da je današnji razgovor sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Davosu forma dijaloga.

"Stvari ćemo kad-tad morati da rešimo. Naše je da ne izgubimo ono što ne smemo da izgubimo a da izgubimo samo ono što moramo. Ako ljudi ne razumeju šta radimo, postoji neki drugi izbor, ali se plašim da je taj izbor i povratak u vreme bankrotstva", rekao je Vučić.

On je kazao i da Srbija čeka rezultate istrage kosovskih organa o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

"Ambasador SAD u Prištini Greg Delavi kazao je da im je ovo izuzetna prilika da pokažu rezultate. Ako ih ne pokažu, posumnjaćemo da neko od početka to nije želeo, a onda ćemo videti šta mi možemo da učinimo jer se po tom pitanju nećemo predavati", kazao je Vučić.

Govoreći o ekonomskim aspektima razgovora u Davosu, Vučić je kazao da je na Svetskom ekonomskom forumu prepoznato da Srbija nije imala problema sa ekonomskim reformama.

"Pričali smo o smanjenju deficita i nezaposlenosti, o tome da već dve godine imamo suficit u budžetu kao i da imamo ubedljivo najveći rezultat na Zapadnom Balkanu u dovođenju direktnih stranih investicija. Što se tiče ekonomije, možemo biti optimisti", ocenio je predsednik Srbije.

Vučić je izrazio očekivanje da će sutra imati prilike da razgovara sa predsednicima SAD i Francuske, Donaldom Trampom i Emanuelom Makronom.

"Verovatno ću ih videti na nekoliko trenutaka. Trampu ću reći da nastavi sa slabljenjem dolara jer nama onda dodatno pada javni dug. U potpunosti podržavamo njegove ekonomske mere jer su one dobre za Srbiju", dodao je Vučić.

Ako je ideja normalizacije da Srbija prizna nezavisnost Kosova - onda doviđenja

Vučić je ranije danas u Davosu kazao da, ako je ideja dijaloga Beograda i Prištine i procesa normalizacije odnosa samo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, "onda hvala, doviđenja", ističući da je potrebno da postoje ustupci obe strane.

On je rekao da je je važno da se pokaže dobra volja i razumevanje da je potreban kompromis, dodajući da je u tom slučaju Srbija spremna da razgovara.

"Ako kažete - 'Srbija mora da prizna Kosovo i to je to', onda, 'hvala, doviđenja'", rekao je predsednik Srbije.

Vučić u Davosu razgovarao s Hanom

Vučić je izrazio očekivanje da će najavljena strategije o proširenju EU biti konkretizacija pozitivnih i ohrabrujućih poruka predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera koji je Srbiju označio kao predvodnika u procesu proširenja EU na Zapadni Balkan, saopšila je pres služba predsednika Srbije.

Predsednik Srbije je rekao da očekuje da će strategija značajno uticati na mir i stabilnost u regionu. Dvojica sagovornika saglasili su se da je dobro što je Zapadni Balkan ponovo u fokusu EU, posebno tokom bugarskog predsedavanja Unijom.

Vučić i Han su razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine, navodeći da je važno da u budućnosti i Beograd i Priština imaju realan, ozbiljan i odgovoran pristup, navodi se u saopštenju.

"Situacija u kojoj se dve strane dogovaraju mora da bude takva da i jedni i drugi budu pomalo nezadovoljni. Ako neko misli da može da dobije sve, a da drugi ne dobije ništa, onda je to pogrešan put, koji neće dovesti do rešenja", rekao je Vučić.

Vučić sa Ramom: Srbija i Albanija imaju dobre odnose

Vučić je tokom razgovora sa albanskim premijerom Edijem Ramom ocenio da su odnosi dve zemlje dobri kao i da su posebno značajni za stabilnost Zapadnog Balkana.

Kako je saopštila pres služba predsednika Srbije, Vučić i Rama razgovarali su u švajcarskom gradu Davosu i o evropskom putu dve zeme i bilateralnoj ekonomskoj saradnji, posebno kroz unapređenje turističke razmene.

"To što imamo različite stavove o nekim pitanjima, ne znači da nismo svesni činjenice da naše dve zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanju mira", kazao je Vučić dodavši da je stav o Kosovu osnovna razlika između Srbije i Albanije.

Predsednik Vlade Albanije Edi Rama izrazio je uverenje da će dve zemlje nastaviti da sprovode agendu za ekonomski razvoj regiona bez granica, kao i da će doprineti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi i nauci.

On je dodao da je Kosovo i dalje važna tema za odnose Albanije i Srbije, kao i da Tirana podržava nastavak dijaoga Beograda i Prištine.

Predsedavajući Ekonomskog foruma u Davosu dolazi u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će predsedavajući Svetskog ekonomskog foruma u Davosu Klasu Švab doći u Srbiju.

Vučić je u izjavi za RTS naveo da je danas, na jednom neformalnom skupu, imao čast da sedi pored Klausa Švaba, koji je šef Ekonomskog foruma, i koji je rekao da jedva čeka da dođe u Srbiju.

"Dakle Klaus Švab, koji je šef čitavog ovog Ekonomskog foruma, bukvalno legenda svih ovih okupljanja, doći će u Srbiju. Deo aktivnosti da imamo u Srbiji i da uvek budemo i pozivani i da budemo deo svetske politike", rekao je Vučić.

Srpski predsednik je na forum u Davosu, na kome se svakog januara okupi na stotine svetskih zvaničnika i poslovnih ljudi,  otputovao sa premijerkom Anom Brnabić.

Forum je osnovan 1971. godine, a Klaus Švab je jedan od njegovih osnivača.

Vučić sa Tačijem u Davosu o nastavku dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da je s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem razgovarao o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Briselu.

Vučić je novinarima u Davosu rekao da bez nastavka dijaloga nema ni nastavka evropskog puta Srbije, ni investicija.

"Možete da kupujete tri meseca, šest meseci, ali posle toga smo zaglavljeni", rekao je Vučić.

On je rekao da je s Tačijem razgovarao i o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, da mu je kazao da ne razume zašto su prihvatili samo razmenu podataka o Beogradu, ali ne i uključivanje u istragu i dodao da je Tačiju rekao da se nada da će pronaći ubicu.

Vučić je rekao da kada je reč o pitanju Kosova, pred Srbijom nije laka godina.

"Mi moramo da odlučimo šta je to što možemo, želimo i hoćemo u budućnosti sa sobom, da imamo realan i odgovoran pristup, da izgubimo najmanje što moramo i dobijemo najviše što možemo", rekao je Vučić.

(Beta, 01.25.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »