Vučić: Turski investitor u septembru stiže u Kraljevo

Beta 28.01.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Istanbulu s vlasnikom tekstilne  kompanije "Taj grupe" Mesudom Toprakom, koja će u Kraljevu, kako je dogovoreno, investirati 35 miliona evra u fabriku sa 2.500 radnih mesta.

"Do kraja septembra će početi da radi jedna truska kompanija u Kraljevu, i zaposliti 2.500 radnika. O tome sam razgovarao s valsnikom kompanije u Istanbulu", rekao je Vučić koji će se sutra sastati s predsednikom Turske i s članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Vučić je u izjavi za TV Pink dodao da je dolazak turskog investitora u Kraljevo "izvanredna vest", te da je "veoma, veoma srećan" zbog toga jer će zbog nove fabrike biti više novca za obdaništa, škole, domove zdravlja.

Vučić je i u julu, kada je prethodni put bio u Istanbulu, razgovarao s predstavnicima "Taj grupe", i tada je bilo rečeno da je zainteresovana da u Srbiji otvori fabrike tekstila i centar za razvoj, kao i da investira u banjski turizam.

Vučić i Izetbegović sutra će u Ankari s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarati o saradnji na Balkanu i o odnosima Srba i Bošnjaka.

Vučić je, u telefonskoj izjavi za Pink, naveo da će najvažnije teme tog razgovra biti ekonomske i politika Turske na Balkanu, šta ona očekuje u odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vučić je rekao i da bi sutra trebalo da se razgovara i o tome "da li možemo da napravimo konačne granice Srbije i Bosne i Hercegovine".

Za manje od godinu dana to će biti treći sastanak Vučića s Erdoganom koji je sredinom oktobra prošle godine posetio Beograd i Novi Pazar.

"Da li će biti laki razgovori, to ne očekujem, ali uvek mi je lakše kada nisam domaćin... Ovako sam nešto slobodniji da izgovorim šta jesu stavovi Srbije i šta smatram neprikaldnim kada su u pitanju stavovi sagovornika", rekao je predsednik Srbije o sutrašnjem sastanku.

Portparol Predsedništva Turske Ibrahim Kalin je najavljujući sastanak Erdogan-Izetbegović-Vučić, rekao da Turska nastoji da poveća broj investicija na Zapadnom Balkanu i da poboljša bilateralne odnose.

Kalin je podsetio da su Turska i Srbija potpisale više od 20 sporazuma, i da će Vučićeva poseta Ankari biti prilika da se razgovara i o izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd.

(Beta, 01.28.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »