Fabrici: EU je najveći trgovinski partner, investitor i donator Srbije

Beta 31.01.2018

Šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici izjavio je danas da Evropska unija najviše pomaže privrednom rastu Srbije i stvaranju novih radnih mesta.

"EU je daleko najveći trgovinski partner, pružalac finansijske pomoći, investitor i donator Srbije", rekao je Fabrici povodom konferencije "EU-Srbija 2018: investicije, rast i zapošljavanje" čijem su otvaranju prisustvovali predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani i premijerka Srbije Ana Brnabć.

Fabrici je saopštio da su danas potpisani "važni projekti" modernizacije železničke linije između Niša i Dimitrovgrada i nova tranša donacija za rešavanje smeštaja raseljenih i izbeglih, saopštila je Delegacija EU.

On je naveo da je rekonstrukcija i modernizacije železničke linije između Niša i Dimitrovgrada jedan od glavnih projekata, ne samo zbog više od 200 miliona evra zajmova i donacija iz EU, već i zbog uticaja na privredu i građane Srbije.

Elektrifikacija tog dela pruge znači čistiji i brži saobraćaj, dok obilaznica oko Niša znači bolji saobraćaj i bolji kvalitet života za njegove stanovnike, rekao je on.

"Sve to će doprineti većem privrednom rastu, budući da će se teretni i putnički promet do 2050. udvostručiti, dok će na poslovima obnove biti otvoreno 7.500 radnih mesta, a 200 ljudi će zadržati posao i posle završetka projekta", rekao je predstavnik EU u Srbiji.

On je dodao da modernizacija železničke linije između Niša i Dmitrovgrada predstavlja korak ka završavanju Programa povezivanja koji razvija saobraćajne i energetske veze širom Zapadnog Balkana i s Evropskom unijom.

Fabrici je rekao da se očekuje da investicije u saobraćaju podignu BDP u regionu za jedan odsto godišnje u narednih 15 godina, kao i da doprinesu otvaranju preko 200.000 radnih mesta.

"Za to su neophodne investicije, ali EU i njeni partneri, kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, mogu da obezbede znanje i sredstva, uključujući milijardu evra bespovratnih sredstava iz budžeta EU", rekao je Fabrici.

Šef Delegacije EU je rekao da je danas potpisana nova tranša od 18 miliona evra za rešavanje stanovanja raseljenih i izbeglih iz bivše Jugoslavije.

"Srbija je najveći korisnik programa", rekao je Fabrici i dodao da je dosad u Srbiji obezbeđeno ukupno 105 miliona evra u donacijama za skoro 6.300 stambenih jedinica u Srbiji, što znači krov nad glavom i pristojne uslove za 6.300 porodica koji su izgubili sve u tragičnim vremenima.

(Beta, 01.31.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »