Dačić: Spremni smo za kompromis sa Prištinom, ali ne i da priznamo nezavisnost

Beta 03.02.2018

Ministar spoljnih poslova i šef Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da s Prištinom želi da postigne kompromis, ali ne tako da Srbija prizna jednostrano proglašenu nezavisnost.

"Želimo da sa Prištinom dođemo do kompromisa, ali ne postoji država na svetu koja bi dozvolila da se deo njene teritorije jednostrano otcepi bez dogovra sa njom", rekao je Dačić na jednom skupu pred gradske izbore u Beogradu.

On je oštro kritikovao, kako je naveo "velike zemlje", što traže od Srbije da razmatra priznanje nezavisnosti Kosova.

"Kako ih nije sramota da nam uopšte tako nešto predlažu oni koji su slali trupe na desetine hiljad kilometara van svoje zemlje da štite tuđe interese sada nam kažu da je dogovor sa Prištinom potreban, ali da to podrazumeva da moramo da prihvatimo nezavisnost Kosova", naveo je on.

Podsetio je da 17. februara Kosovo proslavlja deset godina od jednostrano proglašene nezavisnosti.

"Za deset godina, oni nisu uspeli da zaokruže svoju nezavisnost, jer ih ne priznaju najvažnije međunarodne organizacije", kazao je Dačić.

On je istakao da "Kosovo nikada neće postati nezavisno, jer Srbija ima prijatelje koji su na njenoj strani, pre svega Rusiju i Kinu koje to neće dozvoliti.

Dačić je kazao i da će uraditi sve što može da se uspostave dobri odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom i Francuskom, jer je sa "velikim silama potrebno naći dogovor i kompromis".

"Sa Hrvatskom razvijamo najbolje odnose, ali ne po cenu opraštanja i zaboravljanja genocida"

Srbija s Hrvatskom može da razvija najbolje odnose, "ali ne po cenu da im oprostimo i zaboravimo genocid", izjavio je Dačić.

"To nije mržnja prema hrvatskom narodu. To nije upereno protiv Hrvatske, već je upereno protiv zločina i zločinaca i onih koji opravdavaju te zločine i relativizuju ih, rehabilituju ih i imema ulica nazivaju po njima", kazao je Dačić na predizbornom skupu koalicije "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije - Dragan Marković Palma Jedinstvena Srbija" za predstojeće gradske izbore u Beogradu.

On je kazao da Hrvatska "mora da razmisli o distanciranju" od Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

"Srbija se ne meša u unutrašnje stvari Hrvtaske, mi želimo dobre odnose sa njima, ali nema više simetrije krivice, kao što je bilo posle Drugog svetskog rata", kazao je Dačić.

On je rekaoda se u Hrvatskoj "govori svaki dan o velikosrpskoj agresiji", a kada neko spomene genocid nad Srbima, o tome se onda govori kao o lažima.

"Ako neki misli da će Srbija na to da pristane i ako neko misli da predsednik Aleksandar Vučić ide u Hrvatsku da bi to prihvatio, ne poznaje ni Srbiju ni Vučića, ni mene, ni bilo koga drugoga. Mi nikada nećemo odustati od onoga što je u interesu našeg naroda", naglasio je Dačić.

Dačić je ponovio da bi Hrvatska trebalo da se među prvima pokloni žrtvama genocida u Jasenovcu umesto što traži izvinjenje i šalje protestne note.

"Zaklano je više stotina hiljada Srba u NDH i ne postoji nijedan razlog da mi to u Srbiji zaboravimo. Mi možemo da oprostimo, ali ne možemo da zaboravimo, a naročito nećemo da ćutimo kad neko to poriče i kada govori da su to laži", rekao je Dačić, dodavši da o svemu postoje dokumenta, imena žrtava.

Ocenio je da je negiranje žrtava u NDH od strane Hrvatske, isto kao kada bi Nemačka ili Poljska poricale da su nacistički logori bili na njihovoj teritoriji.

"Ne želim da se svađam ni sa kim, ali ne dozvoljavam da iko pljuje i ponižava naše žrtve", rekao je Dačić.

Govoreći o nedavnoj izložbi "Jasenovac-pravo na nezaborav" u sedištu UN u Njujorku, posle čega je Hrvatska protestovala, rekao je da je izložba priređena "zbog obaveze prema ljudima koji su izgubili živote u tom genocidu".

"Jasenovac i drugi koncentracioni logori u toj fašističkoj, marionetskoj tvorevini (NDH) su bili jedini koji nisu bili u tom sistemu, njima nisu rukovodili nacisti, nego hrvatske ustaše. Nisu ubijali ljude u gasnim komorama, nego lično takmičeći se ko će više da zakolje Srba ubijajući decu pred roditeljima", rekao je Dačić.

Dodao je da su posetioci u UN mogli da vide i "specijalni nož koji je izmišljen da bi se klali Srbi i zvao se srbosek".

"I danas posle svega, umesto da Hrvatska ćuti, da se pokloni žrtvama genocida, oni šalju protestne note. Treba da im se izvinjavamo zato što su poklali naš narod! To se nikada neće desiti", kazao je ministar inostranih poslova Srbije.

Beograd su izgradili komunisti i socijalisti

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da kao što on, kao ministar spoljnih poslova, vodi spoljnu politiku - jasno, čvrsto i odlučno, očekuje da Beograd posle predstojećih gradskih izora, vode kandidati na listi "Ivica Dačić ’Socijalistička partija Srbije’ - Dragan Marković ’Palma Jedinstvena Srbija’".

Dačić je na predizbornom skupu koalicije SPS JS u Beogradu kazao i da je Beograd ponovo počeo da se razvija i da bi taj razvoj trebalo da izgleda kao od 1945. do 1990. godine.

"Sve što je u Beogradu urađeno uradili su komunisti i socijalisti. Šta je kapitalno urađeno posle uvođenja višepartijskog sistema, osim što ne mogu da stignu ni da okreče ono što su komunisti napravili", rekao je on.

Dačić je naglasio da se njegova partija ponosi svojom korenima i da se zalaže za političku stabilnost i socijalnu pravdu.

"Imamo crvenu boju, jer je to boja krvi radnika i heroja koji su pali za radnička prava i slobodu, a drugi se crvene zbog sramote", rekao je Dačić.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković je kazao da se njihova koalicija bori za socijalnu pravdu, protiv "bele kuge" i za nova radna mesta.

On je naveo i da je sa kandidatom za gradonačelnika Beograda koalicije SPS JS Aleksandrom Antićem tri lokacije na teritoriji Čukarice pripreme za industrijsku zonu.

Marković je zamolio prisutne i da minutom ćutanja odaju poštu preminulom ocu Ivice Dačića.

Kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije SPS JS Aleksandar Antić izjavio je da će raditi na strategiji razvoja Beograda kako bi se iskoristili potencijali, ali i omogućili jednaki uslovi života za sve.

Dodao je da će se zalagati za nastavak razvoja savskog amfiteatra i Beograd na vodi, ali i svih drugih delove grada koji moraju da budu infrastrukturno i komunalno opremljeni.

Posebno će se posvetiti rešavanju saobraćajnih probelema, a prioritet je izgradnja obilaznice i izmeštanje teškog saobraćaja iz grada, ali i bolje uređenje gradskog saobraćaja, kao i izmeštanje železničke i autobuske stanice iz centra i početak gradnje metroa.

Antić je kazao da će veliki značaj biti dat i zaštiti životne sredine, pre svega pošumljavanju, prečišćavanju otpadnih voda, čišćenju deponija.

Prema njegovim rečima, radiće i na boljoj bezbednosti u gradu, naročito dece, ali i na tome da se mladi, obrazovani ljude zadrže u Beogradu.

Posebna pažnja biće posvećena ranjivim grupama i najstarijim sugrađanima, kao i politici podsticanja rađanja.

"Borićemo se i za otvaranje novih radnih mesta, uz set mera koje će pomoći početnicima u biznisu", rekao je Antić.

Među prvih pet na listi koalicije SPS JS za izbore u Beogradu nalaze se, osim Aleksandra Antića, i sadašnji predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijevič, politikolog Zagorka Aleksić, istoričar Predrag Marković i advokat Toma Fila.

Među 110 kandidata za odbornike te koalicije su i stonoteniser Aleksandar Karakašević, glumica Jelica Sretenović, književnik Radomir Andrić.

Na skupu su bili i funkcioneri SPS-a i ministri u Vladi Srbije Goran Trivan i Branko Ružić.

Skupu je prisustvovala i Kristina Jovanović koja je pre 73 godine učestvovala u oslobađanju Beograda od fašista.

(Beta, 02.03.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »