MK grupa najveći izvoznik žitarica i uljarica i u 2017. godini

Beta 07.02.2018

Srbija je u 2017. godini izvezla 2,5 miliona tona žitarica i uljarica, a trećinu te količine na evropsko i svetsko tržište plasirala je, kao i prethodne tri godine, kompanija MK grupa sa članicama MK komerc i Agroglobe u vlasništvu novosadskog biznismena Miodraga Kostića, saopštila je danas ta kompanija.

U izvozu 1,7 miliona tona kukuruza u 2017. godine učestvovalo je 192 izvoznika, među kojima su članice MK Group - MK komerc i Agroglobe ostvarile više od petine ukupnog izvoza, dok je preostalu količinu izvezlo 190 kompanija među kojima su Delta agrar, Konzul, Vimeksium, Mat-Agro, Ćirić i sin.

Najveća količina kukuruza 1,1 milion tona otpremljena je preko Dunava u Rumuniju, a ostatak je izvezen železnicom u Italiju i Bosnu i Hercegovinu.

Po podacima udruženja "Žita Srbije", prošle godine izvezeno je 511.154 tona pšenice, a više od deset odsto izvezle su firme MK grupe.

Na prvom mestu i po izvozu brašna je članica MK grupe, Žito Bačka iz Kule koja je od ukupno izvezenih 235.457 tona na strano tržište prodala 40.000 tona.

Članice MK grupe nalaze se među četiri najveća izvoznika soje.

Član Borda direktora MK grupe Nemanja Vuković rekao je, kako se navodi, da je ta kompanija stabilan partner Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni.

"Nastojimo da budemo dobar ambasador u svim zemljama u kojima plasiramo naše proizvode", rekao je Vuković.

Dodao je da je ta kompanija nedavno dobila kreditni rejting BB od svetske rejting agencije S@P global.

(Beta, 02.07.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »