Dačić: Sastanak sa Tilersonom bio izuzetno dobar, daje nadu da ćemo imati uspešnu saradnju

Beta 10.02.2018

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je njegov sastanak sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilerosnom u Vašingtonu bio izuzetno dobar i da je razgovor bio posvećen budućnosti i odnosima Srbije i SAD, ocenivši da nova američka administracija ima više razumevanja za Srbiju nego prethodne administracije.

"Pre sastanka sam u knjigu gostiju upisao da ovaj sastanak posvećujem stogodišnjici savezništva SAD i Srbije u Prvom svetskom ratu. Za nas je ove godine veoma važan datum 28. jul, tada se obeležava 100 godina od Srpskog dana u SAD, dana kada je Vudro Vilson naredio da se srpska zastava istakne na Beloj kući u znak priznanja Srbiji za sve žrtve u Prvom svetskom ratu", rekao je Dačić.

Dodao je da je od tada prošlo 100 godina i ocenio da treba "resetovati" odnose dve zemlje, da traže zajedničke interese i da traže način kako da SAD pomognu da se ostvari ključni cilj Srbije, a to je, kako je naveo, stabilnost i mir u regionu, i rešavanje otvorenih pitanja.

"Pre svega mislim na pokušaj trajnog rešenja problema Kosova i Metohije... U tom smislu mislim da su veoma pažljivo saslušali sve naše argumente. Ovaj sastanak potvrđuje da nova američka administracija ima više razumevanja za ono što Srbija govori u odnosu na prethodne administracije, naročito one koje su bile uvučene u ratni konflikt na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je rekao i da je vreme da američki predsednik Donald Tramp dođe u Srbiju, imajući u vidu da je posednji američki predsednik koji je bio u Jugoslaviji bio Džimi Karter.

"Istakao sam i u ime predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića našu spremnost da u svakom momentu odgovorimo na predloge američke strane koji bi dolazili vezano za pitanje bezbednosti i stabilnosti u regionu", kazao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, sastanak sa Tilersonom je bio usmeren ka tome da neko zaista sasluša sve argumente Srbije i razloge ponekad "oštrijih stavova u regionu".

"Imajući u vidu da je ovo bio prvi takav sastanak, mogu da ocenim da je sastanak bio izuzetno dobar i da daje veliku nadu da ćemo imati uspešnu saradnju u narednom periodu", rekao je Dačić posle sastanka sa Tilersonom.

(Beta, 02.10.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »