Dačić sa Štraheom: Pitanje Kosova nije završeno, potreban dijalog Beograda i Prištine

Beta 12.02.2018

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da pitanje Kosova nije završeno, već da je za njegovo rešenje potreban dijalog Beograda i Prištine.

Dačić je posle sastanka u Beogradu sa austrijskim vicekancelarom Hajnc-Kristijanom Štraheom, zahvalio što nije promenio stav prema Srbiji kada je došao na vlast, i zahvalio mu je zbog razumevanja stavova Srbije, zbog kojih je, kako je rekao, često bio napadan.

Šef srpske diplomatije je dodao da kancelar Austrije Sebastijan Kurc "sigurno ne deli mišljenje" Hajnc-Kristijana Štrahea.

"Mi smo svesni situacije koju imamo - da je Austrija priznala nezavisnost Kosova, ali nam je važno da ima razumevanja za naš stav. Ne mislimo da je to pitanje završeno, već podrazumeva dijalog i u tom smislu očekujemo podsticaj i podršku. Ako je pitanje rešeno, zašto posle 10 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova to pitanje nije skinuto sa dnevnog reda", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Štraheom.

Dačić je rekao da vlasti u Prištini treba da se zapitaju koliko će im decenija trebati da verifikuju nezavisnost.

Austrijski vicekancelar je danas izjavio da problem sa Kosovom nije dugoročno rešen i da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis kojim bi se uvažile i potrebe Srba. On je rekao da "ništa ne može da funkcioniše jednostrano".

(Beta, 02.12.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »