Uručene nagrade Salona knjige i grafike u Pirotu

Beta 17.02.2018

Na 19. Salonu knjige i grafike u Priotu danas su sajamske nagrade,  uručene "Prometeju" iz Novog Sada, "Pčelici" iz Čačka i "Data statusu" iz Beograda.

Uz to je prvu nagrada za kratku priču, od 20.000 dinara, dobio Aleksandar Arsenijević iz Beograda za "Lament za šeolsku srnu" o Margiti - Megi Stefanović koja je bila članica muzičke grupe EKV.

Druga nagrada od 15.000 dinara pripala je Tanji Milutinović iz Beograda za priču "Proleće", a treća od 10.000 Mileni Grbić iz Kikinde za priču "Bulterijer".

Nagrade im je uručio književnik Goran Gocić koji je s piscem Dejanom Stoiljkovićem izabrao najbolje među 253 prispelih na konkurs Doma kulture.

Stojiljković je ocenio da je konkurs pirotskog Doma kulture za kratku priču, jedan od najboljih u Srbiji.

"Stigle su priče različitih poetika istilova. Najviše ih je na dijalektu, pirotskom, svrljiškom i niškom. Ima i priča afirmisanih autora", rekao je Stoiljković.

Nagrada "Sveti Trifun" - za kompletnu produkciju, pripala je Izdavačkoj kući "Prometej" iz Novog Sada.

Nagrada "Loza" - za najbolje pojedinačno izdanje koje afirmiše knjigu, dobila je Izdavačka kuća "Pčelica" iz Čačka. 

Nagradu "Šara" - za najbolji estetsko-tehnološki tretman knjige, dobilo je Izdavačko preduzeće "Data status" iz Beograda.

Te nagrade je uručio gradonačelnik Vladan Vasić koji je rekao i da Salon knjige i grafike "daje pečat" Pirotu, da je taj salon jedan od većih "južno od Beograda" i da ga je ovih dana posetilo 10.000 ljudi.

Salon organizuje Dom kulture u saradnji s Narodnom bibliotekom i pod pokroviteljstvom grada Pirota.

Počeo je 12. a završava se 19. februara.

(Beta, 02.17.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »