Lavrov: Lažan izbor Zapad ili Rusija

Beta 21.02.2018

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ponovio je danas u Beogradu da zemlje ne smeju da se stavljaju pred "lažni izbor" da su ili sa Zapadom ili s Rusijom.

Lavrov je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem rekao da je Rusija za to da svaka zemlje ima apsolutnu slobodu izbora i da može da razvija svoje spoljnu politiku nezavisno.

Rusija podzravlja napore Beograda da razvije svoje odnose ne samo s EU već i s organizacijom za evroazijsku saradnju

"Mi znamo da EU u okviru poglavlja o priključenju postavlje neke uslove, između ostalog i neke spoljnopolitičke uslobe, među kojima su sankcije Rusiji i priznanje Kosova", rekao je Lavrov.

On je rekao da sve više zemalja u EU smatra da je politika sankcija Rusiji kontraproduktivna i izrazio uverenje da "taj zahtev neće dugo živeti".

Lavrov je rekao Rusija pozdravlja napore za dijalog Beograda i Prištine, ali ocenio da taj dijalog ne  obezbeđuje sprovođenje dogovora, pre svega o Zajednici srpskih opština ili specijalnom suda za zločine nekadašnje OVK.

"Nadam se da će u Briselu i NATO-u shvatiti opasnost od popuštanja takvom raspoloženju u Prištini", rekao je Lavrov povodom izjave koskovskog predsednika Hašima  Tačija o vojsci Kosova.

On je rekao da Moskva jako ceni napore koje je preuzeo predsedni Vučić u vezi s napetošću posle ubistva Olivera Ivanovića. Treba što pre završiti istragu tog zločina i da budu pronađeni odgovorni.

(Beta, 02.21.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »