Čadež: Onlajn investiciona platforma važna za transparentnost

Beta 26.02.2018

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas u Londonu da onlajn investiciona platforma nije samo oruđe za privlačenje investitora, već i sredstvo koje će omogućiti transparentnost.

"Onlajn investiciona platforma može da pomogne vladama da im pruži uvid u ono što je potrebno uraditi i šta su prioriteti. Imaćemo sinergiju privatnog sektora i institucija", naveo je Čadež na Investicionom samitu Zapadnog Balkana Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu.

Čadež je ranije danas rekao da će onlajn platforma sadržati sve podatke važne potencijalnim investitorima, od makroekonomskih pokazatelja, kreditnog i poslovnog rejtinga, do informacija o regulatornom okviru za poslovanje i odgovora na pitanja zašto investirati u regionu i koje su komparativne prednosti i pogodnosti za ulaganja.

On je podsetio da su se na samitu u Trstu sve vlade Zapadnog Balkana obavezale da će sprovoditi akcioni plan za regionalno ekonomsko povezivanje, i da je sada potrebna posvećenost i na operativnom nivou, za šta su potrebni resursi vlada.

"Ne može Regionalni savet za saradnju (RCC) sam, već su potrebni i resursi vlada i budžeti posvećeni uspostavljanju regionalne ekonomske oblasti. Mislim da idemo u dobrom smeru, politička odluka premijera postoji, ali je potrebno vreme", naveo je Čadež.

Naveo je da danas u Londonu nisu predstavljene nacionalne kompanije, već regionalni investitori koji "već razmišljaju na način koji je daleko od nacionalnog političkog nivoa i okvira".

Na Investicionom samitu Zapadnog Balkana Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu učestvuje i srpska premijerka Ana Brnabić koja je rekla da je unapređenje regionalne političke i ekonomske saradnje jedan od prioriteta Srbije, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je ukazala na značaj Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana, usvojenog na Samitu u Trstu, i dodala da taj plan pored trgovine, investicija i mobilnosti, obuhvata i digitalno povezivanje.

Ona je ocenila da je digitalna revolucija ključna razvojna šansa za region, koja će unaprediti standarde i kvalitet života svih građana Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Govoreći o važnosti digitalizacije u javnoj upravi, predsednica Vlade je ocenila da je upravo oblast e-uprave prostor za unapređenje saradnje na Zapadnom Balkanu.

Brnabić je rekla da se IT sektor u Srbiji razvija velikom brzinom, i da je izvoz u toj oblasti dostigao milijardu evra godišnje.

(Beta, 02.26.2018)

Povezane vesti »

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »