Ljajić sutra u Skoplju traži rešenje za izvoz brašna iz Srbije

Beta 06.03.2018

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić putuje sutra u Skoplje kako bi u dogovoru sa predstavnicima makedonske vlasti rešio problem izvoza brašna iz Srbije, saznaje danas Beta u njegovom ministarstvu.

Ljajić će ponuditi konkretno rešenje, a ako ne bude postignut dogovor Srbija ima spremljene kontramere na odluku Vlade Makedonije kojom su pre dve nedelje uvedene necarinske barijere za izvoz brašna iz Srbije u Makedoniju.

To je 13. put u poslednjih sedam godina da su Srbija i Makedonija u sporu zbog brašna.

Odlazak u Skoplje Ljajić je najavljivao za 2. marta, ali nije otputovao jer sa makedonskim ministrom poljoprivrede Ljupčom Nikolovskim nije bila postignuta saglasnost oko povlačenja spornog pravilnika Vlade Makedonije o markiranju brašna, kojim je mlinarima iz Srbije otežan izvoz na tržište te zemlje.

Za list "Danas" Ljajić je najavio da će Srbija sutra Makedoniji uvesti kontramere i istakao je da neće da ide u Skoplje sve dok ne bude čuo konkretan predlog o kom može da se razgovara. Makedonski ministar Ljupčo Nikolovski je danas rekao da je za Makedoniju prihvatljivo da se kontrolne markice za brašno na malim pakovanjima i dalje stavljaju u Srbiji, a da se na velika pakovanja to radi u Makedoniji.

On je objasnio da je u pregovorima sa Srbijom kao prihvatljivo rešenje ponudilo da se markice na uvozna pakovanja brašna od jedan, dva i pet kolograma stavljaju u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma da se to radi u Makedoniji, u skladu sa novim makedonskim pravilnikom.

Po važećoj odluci vlasti u Skoplju brašno iz Srbije može se uvesti samo bez akciznih markica koje se dobijaju u Makedoniji posle fitosanitarnih pregleda, što, kako tvrde izvoznici, može da traje i mesec dana. Zbog toga izvoznici brašna iz Srbije mesečno gube oko 200.000 evra.

Iz Srbije se godišnje u Makedoniju izveze 40.000 do 50.000 tona brašna.

(Beta, 03.06.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »