Ves Mičel: Srbija za SAD okosnica stabilnosti na Balkanu

Beta 13.03.2018

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel izjavio je večeras u Beogradu tokom razgovora sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem da SAD vide Srbiju kao jednu od najznačajnijih zemalja regiona i kao okosnicu stabilnosti na Balkanu.

Dačić je sa Mičelom, koji je u prvoj poseti regionu od preuzimanja funkcije, razgovarao o regionalnoj stabilnosti, evropskom putu Srbije i nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Zvaničnik Stejt departmenta je rekao da SAD kontinuirano podržavaju evropski put Srbije i ostvarivanje napretka u okviru Briselskog dijaloga, navodi se u saopštenju.

Dačić je Mičelu rekao da Srbija ceni podršku SAD i "izrazio interes da se pozitivna dinamika bilateralnih odnosa razvija i u budućnosti, naročito kada se obeležava 100 godina otkako je, u znak savezništva sa Srbijom, podignuta srpska zastava na Beloj kući", dodaje se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije je, kako se navodi, uručio Mičelu izjavu nekadašnjeg američkog predsednika Vudrou Vilsona o Kosovu, povodom Vidovdana, pod naslovom "Slavimo Kosovo kao Dan časti", koju je Njujork tajms objavio 19. juna 1918. godine.

Izjavu predsednika SAD iz vremena Prvog svetskog rata Dačić je uručio američkom zvaničniku "u cilju oživljavanja tradicionalno savezničkih veza i prijateljskih odnosa, kao i daljeg intenziviranja saradnje i međusobnog razumevanja" dve zemlje.

Mičel je juče u Prištini izjavio da je došao kako bi dao podstrek razgovorima Kosova i Srbije i odbacio kao netačne navode da je doneo predlog o rešavanju problema između dve zemlje.

On će se sutra u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i sa liderima opozicije.

(Beta, 03.13.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »