Kosovo: Skupština usvojila zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji

Beta 21.03.2018

Skupština Kosova je večeras, sa 80 glasova za i 11 protiv, usvojila zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Tokom sinoćne i današnje sednice poslanici pokreta Samoopredelenje su, u četiri navrata, suzavcem pokušali da onemoguće glasanje.

Skupština Kosova je juče više od osam sati raspravljala o demarkaciji, ali pošto nije bilo kvoruma za glasanje, ono je odloženo za danas.

Nakon današnjeg bacanja suzavca u Skupštini, usledile su reakcije i izvan Kosova, pa je komesar za proširenje EU Johanes Han osudio taj potez, navodeći da takvom ponašanju nema mesta u demokratiji. "Na ovaj važan dan kosovski lideri moraju preuzeti odgovornost i glasati za sporazum o demarkaciji. Njihovi građani mogu samo profitirati od ovog koraka", poručio je Han na Tviteru. I poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon je na Tviteru osudila potez Samoopredeljenja kao pokušaj da se "blokira progres kome svi težimo zbog kosovskih građana". "Takve provokacije i taktika zastrašivanja samo pojačavaju nepoverenje građana u kosovske institucije i EU", zaključila je Fajon.

Nakon što je drugi put bačen suzavac, američki ambasador na Kosovu Greg Delavi je još jednom poručio da je danas dan kada treba da se izglasa demarkacija. Nakon toga je napustio zgradu Skupštine zbog obaveza u ambasadi. Prethodno je celu situaciju ocenio kao razočaravajuću, jer se, kako je naveo, "ljudi koji više nemaju nikakvih ideja vraćaju političkom nasilju radi političkih ciljeva". On je pozvao sve poslanike da se vrate u salu i podrže demarkaciju, da glasaju 'za' Evropu, za napredak Kosova. Na Tviteru je poručio kako "nasilju kao političkom oružju nema mesta na Kosovu", te pozvao premijera na nastavak sjednice i okončanje glasanja danas.

I specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova je pozvala sve poslanike da se vrate u Skupštinu i 'pobede' neprihvatljive postupke koji su protiv demokratskog društva i budućnosti kosovskog naroda."Poslanici, glasajte za budućnost, ne za prošlost", napisala je na Tviteru, navodeći da je užasnuta zbog suzavca u Skupštini i zbog toga što se poslanici jedne skupštine u Evropi koriste opasnim taktikama koje Kosovo unazađaju.

Apostolova se jutros pre skupštinske sednice sastala sa Veseljijem, koji je nakon toga izjavio da će se "drama o demarkaciji" granice sa Crnom Gorom završiti danas.

On je poručio da se neće dopustiti da "sav ovaj napor propadne" zbog nečijeg ega ili nečijih grešaka.

Četvrti put danas bačen suzavac u sali Skupštine Kosova

Poslanici Samoopredeljenja danas su i četvrti put bacili suzavac kako bi onemogućili nastavak rada sednice Skupštine Kosova na kojoj treba da se izglasa zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Oni su prethodno tri puta bacili suzavac da bi zaustavili rad Skupštine i onemogućili glasanje.

U trećem pokušaju poslanik Samoopredeljenja Dželal Svečla je ponovo aktivirao suzavac kada je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji seo na svoje mesto,  posle čega je Veselji dao pauzu.

Salu su napustili poslanici svih parlamentarnih grupa sa izuzetkom Samoopredeljenja koji su ostali još na svojim mestima.

Bacanje suzavca osudili su i predsednik Kosova Hašim Tači, predstavnici ambasada i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Portal gazetaexpress.com objavio je juče informaciju da su prethodnih dana poslanici Samoopredeljenja u skupštinsko zdanje uneli suzavac i da postoji realna mogućnost da on bude upotrebljen.

Tu informaciju je kao netačnu i špekulaciju odbacila poslanica Samooopredeljenja Aljbuljena Hadžiu.

Poslanik Iljir Deda je rekao da 19 poslanika Samoopredeljenja ne mogu da zaustave volju većine poslanika i da će danas zakon sigurno biti ratifikovan.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji razgovarao je jutros sa ambasadorima zemalja EU akreditovanim na Kosovu i šeficom kancelarije EU Natalijom Apostolovom o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji.

Posle sastanka, Veselji je rekao da će danas biti okončano pitanje demarkacije granične linije između Kosova i Crne Gore, kako se ne bi blokirala perspektiva građana Kosova u liberalizaciji viza i evropskih integracija.

Za izglasavanje zakona potrebno je da glasa najmanje 80 od 120 poslanika Skupštine Kosova.

Rasprava u Skupštini Kosova noćas je okončana oko jedan sat posle ponoći, a nastavak sednice bio je najavljen za 11 sati.

Privedena još dva poslanika Samoopredeljenja zbog aktiviranja suzavca u Skupštini KosovaPolicija Kosova privela je danas još dvoje poslanika pokreta Samoopredeljenje zbog aktiviranja suzavca na sednici skupštine na kojoj treba da se izglasa zakon o ratifikaciji sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Policija je, posle četvrtog aktiviranja suzavca na sednici, privela poslanicu Arberie Nagavci i poslanika Valjona Ramadanija.Prethodno su zbog aktiviranja suzavca privedeni poslanici tog pokreta Dželal Svešla, Fitore Pacoli, Drita Milaku, Salih Ziba i Ljiburn Aliju.

Istovremeno je Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo da sa sednice isključi poslanike Samoopredeljenja Aljija Lajčija, Samija Kuertešija, Fatmire Kolčaku, Aberie Nagavci, Arbera Redžaja i Šemsija Sulju.

Nastavak sednice Skupštine Kosova zakazan je za 18.15 časova.

(Beta, 03.21.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »