Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, 20. aprila formira ZSO

Beta 27.03.2018

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da će Srpska lista izaći iz vlade u Prištini.

"Neće imati podršku Srpske liste", kazao je Rakić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije posle sastanka sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

On je kazao da će se Srbi na Kosovu i Metohiji ujediniti, da ih niko neće uplašiti i da će ostati sa svojim porodicama da brane svoje domove.

"Nikakve ROSU policija i EULEKS policajci nas neće oterati sa tih prostora", kazao je Rakić.

Rakić je rekao da će sutra biti sednica predstavnika deset opština sa srpskom većinom na kojoj će predložiti da se na petu godišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma, 20. aprila formira Zajednica srpskih opština.

Potpredsednik Vlade Kosova Dalibor Jevtić kazao je da je odluka da Srpska lista izađe iz vlade u Prištini doneta jednoglasno, dodajući da lista u kosovskoj skupštini više neće podržavati odluke te vlade.

"Razgovarao sam sa kolegama Albancima u vladi. Pitao sam ih kakav je to scenario napravljen u Mitrovačkom dvoru, pa su Marka Đurića vodili ulicama Prištine. Hteli su da ponize nas ali su ponizili sebe i sebi naneli najveću štetu jer su pokazali prave namere", kazao je Jevtić.

On je zatražio odgovornost za sve što se juče dogodilo na Kosovu.

"Odgovornost mora da postoji za prekomernu upotrebu sile. Niko više od nas nije bio spremniji da ispruži ruku da probleme rešavamo ali koliko god pokušavali da izgradimo poverenje, stalno smo nailazili na slučajeve hapšenja Srba dok je podrška za povratak bila samo deklarativna", rekao je Jeftić.Đurić: Moguće da popodne u Beograd dođe neko od visokih zvaničnika EUDirektor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je uhapšen u Kosovskoj Mitrovici i proteran sa Kosova, izjavio je da je moguće da danas u popodnevnim časovima u Beograd dođe neko od visokih zvaničnika Evropske unije.

Đurić je kazao da je potpuno siguran da je postojala eksplicitna saglasnost pojedinih krugova međunarodne zajednice za jučerašnje događaje na Kosovu i Metohiji.

"Neko je želeo da obesmisli dijalog i da otkopa i potkopa pronalaženje kompromisnog rešenja zato što se plaše prava i pravde", kazao je Đurić u Predsedništvu Srbije na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

On je kazao da je jedna strana delima, a druga nedelima pokazala šta misle o dijalogu Beograda i Prištine. "Konačnu odluku o nastavku dijaloga doneće predsednik Vučić.... Ono što ste mogli da vidite u Prištini u Kosovskoj Mitrovici je stav Prištine i dela međunarodne zajednice prema dijalogu. Nemam šta da dodam", kazao je Đurić, kojem su zglobovi na rukama bili umotani zavojima.

On je pozvao Srbe na Kosovu da ne stupaju u redove vojske Kosova jer to ne može doneti dobro ni Srbima ni Albancima.

Đurić je rekao da su juče "albanski separatisti uz očiglenu i nedvosmislenu podršku pojedinih zapadnih krugova na brutalan i nasilan način napali srpski narod na severu Kosova i Metohije s ciljem da nasiljem, terorom i zastrašivanjem do zuba naoružanom falangom oružane sile zauzmu i okupiraju sever Kosova i Metohije".

On je rekao da su blagovremeno obavešteni i predstavnici međunarodne misije i privremenih organa o dolasku na okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

"Notorna je laž da nisu blagovremeno obavešteni, više od 70 sati pre posete smo poslali najavu", kazao je on i dodao da je ušao automobilom na prostor Kosova i Metohije.

Đurić je kazao da je dobro, iako je dobio nekoliko udaraca.

"Kundacima su počeli da biju poslanike, žene, obične građane, bacaju šok bombe, hteli su da ponize srpske predstavnike vodajući mene kao psa, vukući me za kravatu po zemlji, misleći da će poniziti Srbiju i narod", kazao je Đurić.

On je rekao da su ga nakon ubacivanja u jedan od transportera udarali, pokušavali da ga ponize stavljajući mu glavu na kolena i slikajući selfije.

"U stomak mi držali nabijen kalašnjikov, jedan od njih je izvukao nož i pretio mi sve vreme. Pevali 'Alahu ekber', izveli me iz transportera, vodili kroz glavne ulice Prištine i stavili u podrum. Da nije bilo jednog poziva iz Beograda jasno je da bi se nasilje prema Srbima nastavilo i ja bih ostao u Prištini", kazao je Đurić.

Preneo je da je Vučić poručio da niko nikada na Kosovu neće moći da ponovi ni novi "Bljesak", ni novu "Oluju".

(Beta, 03.27.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »