Živković: Mogerini u Beogradu trebalo da bude još juče, EU da shvati sa kim razgovara

Beta 27.03.2018

Predsednik Nove stranke i poslanik Zoran Živković izjavio je danas da je primereno da visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini danas bude u Beogradu, da je tu trebalo da bude još juče i da je EU odavno morala da zauzme zdrav stav prema Beogradu i Prištini.

On je u Skupštini Srbije rekao da je Mogerini još pre četiri meseca trebalo da shvati s kim razgovara iz Beograda i Prištine.

"Ni jedni ni drugi ne čine dobro za svoje građane. Srpska vlast je pogoršala stanje građana na Kosovu. To mora da shvati i EU", rekao je Živković.

On je kazao i da se EU ponaša licemerno i da treba da je bude sramota "što je pokrovitelj takvim ljudima", navodeći da Prištinu vode ljudi "opravdano optuženi za terorizam i ratne zločine", dok Beograd vode oni koji su doprineli stradanju građana u Srbiji i zemljama oko Srbije, i da su i s jedne i s druge strane ratnohuškači iz 1990-ih godina.

Živković je ocenio i da je Briselski dijalog farsa.

"Šta je dobro za nekog Azema koji živi u Prištini ili nekog Dušana u Mitrovici? Šta su oni dobili u poslednjih pet godina, u kulturi, obrazovanju, vladavini prava ekonomskom razvoju?", pitao je Živković.

On je rekao da i da Zajednica srpskih opština može da bude formirana na različite načine, ali da će u svakom slučaju ostati na nivou nevladine organizacije i neće imati nikakvu izvršnu funkciju.

"Bajka da će ZSO da stvori bolje uslove za život Srba, to je laž. Ta Zajednica nema nikakvo utemeljenje ni u Srpskom, ni kosovskom Ustavu. Trebalo je da se formira odavno, ali očekivanje da će formiranje te asocijacije da reši probleme Srba na Kosovu, to je nerelano", rekao je Živković.

(Beta, 03.27.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »