Вучић и Човић: Могућ другачији поглед у будућност

Бета 09.04.2018

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Мостару да ће Србија и убудуће поштовати Босну и Херцеговину и да је боља економска сарадња две земље пут ка миру и стабилности у региону.

"Србија це поштовати БиХ као што је то увек чинила и дати све од себе да у миру и добрим односима градимо што је могуће бољу економију наших земаља и да гледамо у будућност", рекао је Вучић новинарима после састанка са хрватским чланом Председништва БиХ Драганом Човићем.

Вучић је рекао да је с Човићем разговарао о важности превазилажења "ствари из прошлости" и о томе како да две земље у наредном периоду више сарађују и унапреде економску сарадњу.

Човић је изјавио да је с Вучићем разговарао о сарадњи Хрвата и Срба и да се отворена питања између две државе могу решити.

"Желимо да решимо отворена питања која смо поставили као циљеве. Не само гранична питања, него и друга која желимо да решимо и унапредимо. Желимо да пошаљемо поруку да у тешким временима можемо другачије и светлије да гледамо у будућност", рекао је Човић новинарима после састанка с Вучићем.

Вучић је рекао и да очекује да "односи Срба, Хрвата и Бошњака буду бољи у будућности, а не лошији" и да је важно превазићи разлике међу народима.

Навео је да нема земаља у региону "које имају бржи раст трговинске размене од Србије и БиХ".

"У 2017. години размена Србије и БиХ повећана је 13,9 одсто а од 2005. године смо удвостручили размену", казао је српски председник.

Вучић је рекао да је сутрашњи Међународни сајам у Мостару изуезетна прилика за повећање сарадње у региону и да ће на Сајму бити присутно преко 60 компанија из Србије.

"Мислим да се тако гради будућност, мир и стабилност", навео је Вучић.

Човић је казао да има простора за унапређење сарадње Србије и БиХ и да је добра прилика за то Међународни сајам у Мостару који ће сутра отворити Вучић.

"Мислим и да робну размену можемо подићи на виши ниво и радујем се сутрашњем Привредном сајму, који ће отворити управо председник Вучић", рекао је Човић.

Према његовим речима, БиХ и Србија треба да унапреде саобраћајну и енергетску инфраструктуру.

Вучић је захвалио је Човићу што је позвао Србију да буде земља партнер на Међународном сајму у Мостару.

"Желим да позовем све Мостарце и све Херцеговце да дођу у Београд и Србију, и све Србе да посете Мостар. Ја ћу и следеће године доћи овде ако добијем Драганов позив. Видео сам само један или два билборда који су уништени и зато хвала Мостарцима на гостопримству, ми то умемо да ценимо", навео је председник Србије.

Вучић је додао да Мостар има велики значај у смислу "сарадње, будућности и бољих привредних контаката".

"Ми смо разговарали о томе како да у наредном периоду радимо и сарађујемо. Мостарски сајам је добра прилика. Са задовољством сам гледао шта је то што људи нуде. Желимо да гледамо у будућност на један другачији начин'', рекао је Вучић.

Председник Србије борави у дводневној посети БиХ.

Вучић ће сутра отворити 21. Међународни сајам привреде и посетити штандове Србије, која је земља партнер на овогодишњем сајму.

Током поподнева Вучић ће боравити у Требињу, где ће посетити локацију на којој се гради дечји вртић "Србија", отворити Конзуларну канцеларију Генералног конзулата Србије и обићи Саборни храм Светог Преображења Господњег.

(Бета, 04.09.2018)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »