Tafe potpisao ugovor o kupovini IMT-a, pokretanje proizvodnje moguće do kraja godine

Beta 11.04.2018

Indijska kompanija Tafe danas je potpisala ugovor o kupovini beogradske "Industrije mašina i traktora" (IMT) u stečaju za 66,08 miliona dinara.

Ugovor su potpisali zamenik direktora Tafe-a Kamal Ahuđa i predstavnik Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Dušan Dragojlović.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ambasadorka Indije u Srbiji Narinder Čauhan, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Tafe je najavio višemilionsku investiciju, uz proizvodnju u narednih pet godina najmanje 5.000 traktora, s ciljem da se dostigne proizvodnja od 10.000, uz direktno i indirektno zapošljavanje oko 800 radnika.

Ana Brnabić je rekla da je prodajom IMT-a "završen ogroman posao" i da će Vlada Srbije pomoći da se proizvodnja traktora pokrene još ove godine.

"Pokretanje IMT-a je velika stvar za srpsku industriju jer će Tafe doneti novo znanje, tehnologiju i radna mesta", rekla je Brnabić i dodala da je "značajno što se dižu srpski brendovi koji su bili snaga domaće ekonomije".

Ona je istakla da će pokretanje nekadašnje fabrike traktora koristiti Srbiji, poljoprivrednicima omogućiti da lakše nabave delove, a subvencije koje je država davala za kupovinu traktora se neće odlivati za kupovinu uvoznih traktora.

Brnabić je rekla da Vlada Srbije traži rešenja za firme u stečaju - problem Mgnohroma trebalo bi da se reši za oko dve nedelje, za RTB Bor se pregovara sa strateškim partnerom, a u planu je da se pokrenu stari brendovi Ikarbus, Beogradska industrija piva (BIP) i fabrika "Toza Marković".

Ministar poljoprivrede je rekao da je 95 odsto delova traktora koje je proizvodio IMT, kompatibilno sa modelom traktora koji proizvodi Tafe.

"Ceo Balkan traži traktore jer nema ozbiljnih proizvođača, a Tafe će traktore iz Srbije verovatno izvoziti i u Severnu Afriku", kazao je Nedimović.

On je istakao da će Tafe postići da IMT bude uspešna fabrika, kao nekada.

"Pokretnje IMT je važno za bruto-domaći proizvodi Srbije (BDP) jer je u našoj zemlji prošle godine proizvedeno svega 400 traktora", rekao je ministar.

Direktora Tafea Kamal Ahuđa je izrazio zadovljstvo što je ta firma, jedna od tri najveće kompanije u svetu o proizvodnji traktora i poljoprivrednih mašina, preuzeo brend IMT-a.

IMT je u stečaju od 2015. godine, kada je dug fabrike bio 186 miliona evra.

Na aukciji održanoj 2. aprila Tafe, koji je bio jedini učesnik, kupio je pogon u Jarkovcu kod Sečnja, pravo na žig i opremu IMT-a, dok zemljište gde je fabrika bila u Novom Beogradu, ostaje u vlasništvu države Srbije.

(Beta, 04.11.2018)

Povezane vesti »

Potpisan ugovor o prodaji IMT

Potpisan ugovor o prodaji IMT

N1 Info 11.04.2018
IMT podiže 1.000 ljudi

IMT podiže 1.000 ljudi

Večernje novosti 11.04.2018
Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »