Vučić i Mogerini: Srbija dobro napreduje ka EU, potrebno nastaviti reforme (VIDEO)

Beta 19.04.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini ocenili su danas u Beogradu da Srbija dobro napreduje ka Evropskoj uniji i da je potrebno nastaviti s reformama, naročito u oblasti vladavine prava.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle jednočasovnog sastanka s Mogerini rekao da će Srbija raditi na napretku u oblasti vladavini prava, jer će to doneti pravnu sigurnost i mogućnost za privlačenje investitora.

Mogerini je izjavila da pristupni pregovori Srbije i EU dobro napreduju, iako ima oblasti u kojima nije zabeležen veći progres i kazala da je moguće otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU do kraja jula.

U Izveštaju EK navode se oblasti u kojima je potreban dodatan rad, navela je Mogerini i dodala da zna da su predsednik i vlada Srbije svesni gde treba uložiti dodatne napore.

"Sigurna sam ne samo u posvećenost predsednika, već i Vlade, da postignu progres i u oblastima koje dosad nisu imale dobar napredak", rekla je Mogerini.

Predsednik Srbije je kazao da je, kad je reč o Izveštaju EK, najzadovoljniji zbog prepoznatih napora Srbije u ekonomskoj sferi i uspeha koji je u tome postigla. Dodao je da 68 odsto spoljnotrgovinske razmene Srbije čini razmena sa zemljama EU.

Vučić je rekao da je s Mogerini razgovarao i o situaciji u regionu i pitanju Kosova i Metohije zbog kojeg je, kako je naveo, "veoma zabrinut".

On je naglasio da nije saglasan s Mogerini da ima elemenata Briselskog sporazuma koje Srbija nije implementirala, dok je šefica evropske diplomatije navela da je među neispunjenim obavezama sprovođenje Sporazuma o energetici.

"Sve što je Srbija trebalo da ispuni (iz Briselskog sporazuma), uradila je. Nisam saglasan sa Mogerini da osim formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) ima još nešto što nije implementirano, jer Sporazum o energetici nije deo Briselskog sporazuma. ZSO čini 40 odsto Briselskog sporazuma, šest od 15 tačaka, a to pitanje nije dirnuto", naveo je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije dodao je da ostaje pri onom što je više puta rekao, da je siguran da "Albanci nikada neće ispuniti" svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

"Uveren sam i nadam se da uz podršku gospođe Mogerini i drugih, sve opasnosti i prepreke na našem putu možemo i moramo da izbegnemo", rekao je Vučić.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost pozdravila je početak izrade Statuta ZSO koji, kako je rekla, "kasni izvesno vreme", i dodala da će uvek insistirati da Beograd i Priština u potpunosti ispune dogovore iz Brisela.

"Ja uvek insistiram da je potrebno u potpunosti sprovesti dogovoreno. Iznova sam ponavljala da moramo da počenemo da radimo kada je reč o formiranju ZSO. I drugi elementi sporazuma moraju da se sprovedu, koji još nisu realizovani. Krajnje je vreme da se oni primene", rekla je Mogerini.

Mogerini je izjavila i da je dijalog Beograd i Prištine u novoj fazi čiji je cilj da se postigne pravno obavezujući sporazum dve strane.

Ona je osudila jučerašnji incident u Skupštini Srbije kada je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj psovao i vređao delegaciju Hrvatskog sabora i izjavio da je gazio zastavu Hrvatske, zbog čega je ta delegacija prekinula posetu Srbiji.

"Osuđujem svaki akt i čin koji ne podržava demokratske institucije koje su visoko cenjene, kao što je Narodna skupština. To su epizode koje ne služe na dobro samoj Srbiji i tome da se ona vidi kao jedna solidna demokratska zemlja", rekla je Mogerini.

Ona je dodala da je lično imala slična iskustva u Skupštini Srbije.

Kada je Mogerini boravila prošle godine u Srbiji i držala govor u Skupštini Srbije poslanici Srpske radikalne stranke sve vreme su vikali i dobacivali "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija".

Vučić je rekao da su juče svi državni organi veoma snažno osudili ponašanje Šešelja i dodao da on osuđuje ono za šta zna da se dogodilo, a ne ono što Šešelj kaže da se dogodilo.

Upitan kako vidi to što EU reaguje na incident sa Šešeljem, ali ne i na dešavanja tokom njegove posete Hrvatskoj, Vučić je rekao: "Mnogo teže uvrede su se događale tokom moje posete Hrvatskoj, niko to nije osudio iz EU".

Dodao je da Srbi nikada neće dočekati da EU reaguje na to što Hrvatska podiže spomenik Alojziju Stepincu i ima ulicu Mila Budaka.

Šefica evropske diplomatije je kazala da je predstojeći samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji važan sastanak i izrazila nadu da će to dati nov podstrek dubljoj saradnji u regionu.

Mogerini je rekla da njena poruka nije samo bilateralna, upućena Srbiji, već da ima regionalni karakter, i istakla da je perspektiva za Zapadni Balkan u EU verodostojna i opipljiva, a posebno za Srbiju i Crnu Goru.

"Idete u pravom smeru", navela je Mogerini i navela da je Srbija dosad otvorila 12 od 35 poglavlja a da postoje "dobri izgledi" da se nova poglavlja otvore u toku bugarskog predsedavanja Unijom.

Ona je rekla da je impresionirana energijom, ambicijom i posvečenošću na Zapadnom Balkanu da se ide dalje s reformama ka članstvu u EU.

"Prepoznali smo rešenost vaše zemlje pod vašim vođstvom i radom vlade za članstvo", dodala je Mogerini.

(Beta, 04.19.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »