Stefanović: MUP neće odobriti nijedno okupljanje 6. maja u Hrtkovcima

Beta 20.04.2018

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da u Hrtkovcima neće biti odobreno nijedno okupljanje 6. maja.

"Više političkih organizacija najavilo je skupove. Neće biti dozvoljeno organizovanje bilo kakvih skupova u Hrtkovcima", rekao je Stefanović novinarima i dodao da meštani Hrtkovaca mogu da budu mirni.

Srpska radikalna stranka najavila je da će 6. maja održati miting u Hrtkovcima, mestu u Vojvodini u kome je predsednik SRS-a Vojislav Šešelj pre 26 godina, prema pravosnažnoj presudi suda u Hagu, počinio ratni zločin.

Stefanović je kazao da sve političke razmirice treba rešavati u Skupštini Srbije.

Upitan o snimku incidenta u Skupštini kada je Šešelj, kakao sam tvrdi, gazio zastavu Hrvatske, Stefanović je rekao da mesto na kome se incident dogodio nije pokriveno video kamerama.

Na pitanje o Šešeljevim navodima da se tokom tog incidenta sukobio sa pet-šest pripadnika obezbeđenja,  Stefanović je rekao da je tamo bio samo jedan pripadnik MUP-a i da nije bilo fizičkih obračuna.

MUP dao tužilaštvu sve što je imao o Savamali

Ministar unutrašnjih poslova izjavio je danas da je sve što je policija imala o slučaju rušenja u beogradskom kvartu Savamala 2016. godine predala Tužilaštvu u odgovoru na njihov zahtev.

Stefanović je dodao da su podnete i krivične prijave protiv onih ljudi u MUP-u za koje je tužilaštvo utvrdilo da su napravili propuste u radu.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK početkom ove godine prenela je delove dokumenta Višeg javnog tužilaštva u kojima se navodi da je šef smene dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković osumnjičen za nesavestan rad u slučaju Savamala.

U noći između 24. i 25. aprila 2016. godine nekoliko osoba maskiranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici. Oni su građanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Građani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je "iz vrha" policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Utvrđeno je da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Aktuelni zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da je predmet Savamala u kancelariji zaštitnika arhiviran 9. februara 2017. godine

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli "kompletni idioti", a malo kasnije rekao je da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni.

Više javno tužilaštvo je u julu 2017. utvrdilo da nije izvršeno nijedno krivično delo iz njihove nadležnosti. Slučaj je tada ustupljen Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, i slučaj je u predistražnom postupku.

Objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi", a rušenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

(Beta, 04.20.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »