BBC vesti na srpskom

Kanađanin optužen za ubistvo linčovan u šumama Amazona

Policija je pronašla telo Kanađanina optuženog za ubistvo duhovne isceliteljke.

BBC News 23.04.2018
Olivija Arevalo
Reuters
Ubistvo Olivije Arevalo razbesnelo je lokalno stanovništvo

Kanađanin je linčovan u peruanskom Amazonu, nakon što ga je starosedelačka zajednice optužila za ubistvo lokalne duhovne isceliteljke.

Policija je pronašla telo Sebastijana Vudrofa kada je video snimak njegovog linčovanja objavljen na društvenim mrežama, saopštilo je peruansko tužilaštvo u Ukajali.

Zvaničnici su pokrenuli potragu za četrdesetojednogodišnjakom nakon ubistva Olivije Arevalo, 81, u blizini njene kuće.

Isceliteljka plemena Šipibo-Konibo i aktivistkinja za prava starosedelaca ubijena je vatrenim oružjem. Na telu su nađeni tragovi dva metka.

„Nećemo se smiriti dok se oba ubistva, i domorodačke žene i kanadskog muškarca, ne reše", kaže Rikardo Palma Himenez, glavni tužitelj u Ukajali za Rojters.

Neki od članova Šipobo-Konibo zajednice su za smrt aktivistkinje okrivili Kanađanina koji je živeo u blizini i veruje se da je bio njen klijent, kaže Himenez.

Još se ne zna kada je Vudvrof stigao u ovu oblast niti šta je tamo radio.

Ubistvo Olivije Arevalo izazvalo je bes u prašumama peruanskog Amazona, s obzirom na to da je usledilo posle nekoliko nerešenih ubistava domorodačkih aktivista koji su se više puta součavali sa pretnjama smrću zbog borbe da nelegalnu seču drveća i proizvođače palminog ulja drže podalje od rodne zemlje.

Zvaničnici istražuju nekoliko pretpostavki u vezi sa ubistvom tradicionalne isceliteljke ali kažu da je suviše rano da se imenuju osumnjičeni u ovom slučaju.

Ispraćaj Olivije Arevalo
Reuters
Pojedini lokalci krive Vudrofa za ubistvo isceliteljke

Hapšenja nije bilo ni u slučaju smrti Vudrofa, čije telo je pronađeno oko kilometar od kuće gospođe Arevalo.

Na video snimku do koga je došla policija vidi se da čovek stenje u bari, blizu strukture od slamenog kriva. Potom drugi čovek stavlja kanap oko njegovog vrata i vuče ga, dok posmatrači ostaju po strani.

Gospodin Himenez je potvrdio da je čovek na snimku Vudrof kao i da je autopsija pokazala da je uzrok smrti davljenje kao i da je dobio nekoliko udaraca u glavu.

Ruka zakona je labavija u velikom delu peruanskih Anda i Amazona, gde seljani u dalekim provincijama često osumnjičene kriminalce kažnjavaju po lokalnim običajima i bez učešća državne policije ili tužilaca.

Kanadske vlasti su izrazile „najdublje saučešće zbog smrti Olivije Arevalo Lomas, starosedelkinje i aktivistkinje za ljudska prava."

Vlada nije potvrdila identitet kanadskog državljana.

(BBC News, 04.23.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »