Najslabiji Beogradski maraton iz ugla rezultata

Beta 23.04.2018

Beogradski maraton, 31. po redu, iz ugla rezultata najslabiji je u istoriji te trke, najviše zahvaljujući činjenici da u njemu nisu učestvovali trkači iz afričkih zemalja.

Prema podacima organizatora, na subotnjem 31. Beogradskom maratonu učestvovalo je rekordnih 7.200 trkača, uglavnom srpskih atletičara i atletičara iz regiona.

U subotu su prvih pet mesta zauzela petorica srpskih takmičara a pobedio je Kristijan Stošić rezultatom 2:45,23 sata. To je najslabiji rezultat u istoriji Beogradskog maratona. Poređenja radi, prošle godine je Kenijac Stiven Kipnegetič Katam pobedio rezultatom 2:21,12.

U ženskoj konkurenciji pobedila je srpska atletičarka Nora Trklja sa 3:08,46 sata, a prošle godine trijumfovala je Olivera Jevtić rezultatom 2:38,03, što je bolji rezultat od rezultata pobednika ovogodišnjeg muškog maratona.

Pojedini mediji preneli su da su kvalitetni maratonci iz Afrike odustali od učešća pošto je Beogradskom maratonu oduzet sertifikat zbog neisplaćenih nagrada atletičarima iz prethodnih godina. Stizalo je nekoliko upozorenja iz Evropske atletske federacije, prvo u septembru 2016. godine, a poslednje u aprilu ove godine.

U pismima se navodi da su stigle brojne žalbe atletičara pošto nagrade nisu isplaćene, dok u poslednjem piše da se "Beogradski maraton ne smatra članom atletske porodice sve dok atletičari ne budu u potpunosti isplaćeni do kraja 2018. godine" i za to ne budu pruženi dokazi.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić rekao je u subotnjoj trci prioritet nisu bili rezultati, već da se što više domaćih atletičara uključi u trku. Upitan da prokomentariše pravila, u kojima se navodi da takmičari koji istrče slabiji rezultat od 2:24,59 u muškom maratonu neće dobiti glavnu premiju, Nikolić je tada rekao da će se poštovati pravilnik. Takođe, bez nagrade bi mogla da ostane i pobednica maratona Nora Trklja.

(Beta, 04.23.2018)

Povezane vesti »

Sport, najnovije vesti »