Počeo sajam RENEXPO- Voda i energija (VIDEO)

Beta 24.04.2018

U Beogradu je danas počeo Peti internacionalni sajam i konferencijski program o održivom energetskom razvoju, energetskoj efikasnosti, zaštiti životne sredine, upravljanju vodama i otpadom, kao i e-mobilnosti - "RENEXPO - Water and Energy".

Na sajmu će do 26. aprila učestvovati više od 2.000 stručnjaka iz Srbije, regiona i Evrope koji će razmeniti informacije o najnovijim tehnološkim dostignućima, inovacijama i rešenjima za održivi razvoj u oblasti energetike i životne sredine, rečeno je na otvaranju skupa.

Direktor kompanije REECO Srbija Johan Georg Rem, koja je organizator manifestacije, istakao je da na sajmu učestvuju 80 izlagača, od kojih 65 odsto dolazi iz inostranstva, kao i oko 20 odsto posetilaca.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić istakao je na otvaranju da je sajam "RENEXPO - Water and Energy" važan skup za razmenu informacija, iskustva i novih tehnologija, pre svega iz obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

On je zahvalio organizatorima na dosadašnjem trudu da inovacije u toj oblasti dovedu u Srbiju.

Otvaranju sajma su prisustvovali ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam, ambasador Holandije Hendrik van den Dol i ambasador Nemačke Aksel Ditman, čija je zemlja partner sajma ove godine, uz učešće blizu 20 kompanija koje predstavljaju tehnička rešenja i opremu.

Na sajmu će se pored ostalih predstaviti i 16 kompanija iz Holandije, kao i firme iz Austrije, Francuske, Mađarske, koje su lideri u novim tehnologijama i razvijanju kompleksnih rešenja u energetici i upravljanju životnom sredinom.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman je ocenio da je Srbija dosta napredovala u oblasti obnovljivih izvora i energetskoj efikasnosti, kao i da njegova zemlja čini sve da pomogne Srbiji da ubrza taj napredak.

"Nemačka razvojna pomoć Srbiji od 2000. godine za energetski sektor iznosila je više od milijardu evra, kako bi se povećeo udeo proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, razvoja tržišta biomase, povećanja energetske efikasnosti u javnim preduzećima", rekao je Ditman.  

On je naveo da je ta pomoć nužna da bi Srbija izvršila tranziciju energetskog sistema u skladu sa održivim razvojem.

"Gradimo i vetropark u Kostolcu, vredan 80 miliona evra i učestvujemo u revitalizaciji toplana", kazao je Ditman i poručio da che Nemačka nastaviti da pomaže Srbiji.

Prema njegovim rečima, nove tehnologije i obnovljivi izvori energije su i velika šansa u poslovnom smislu, pošto je reč o brzorastućoj industriji na globalnom nivou.

U okviru današnjeg sajamskog dana održana je konferencija "Solarana energija – buduća tržišta", na kojoj su predstavnici države, javnih preduzeća i investitora razmatrali mogućnosti izgradnje solarnih postrojenja i većeg korišćenje solarne energije za dobijanje električne i toplotne energije u Srbiji.

Održan je i okrugli sto o energiji vetra na kojoj su, bez prisustva javnosti, ulagači razmatrali mogućnosti za investiranje, kao i panel o energetskoj efikasnosti u zgradama.

U naredna dva dana održaće se nekoliko konferencija na kojima će se kroz predavanja, analize i prezentacije vodećih konsultanata, predstavnika državnih institucija, lokalnih samouprava, udruženja i asocijacija, javno-komunalnih preduzeća i biznis sektora, tražiti rešenja za neke od najčešćih problema s kojima se investitori suočavaju, ali i da identifikuju postojeće prilike za nove projekte i investicije.

Na sajmu će se sutra održati Treća međunarodna konferencija o održivom upravljanju vodama i otpadnim vodama, Peta međunarodna konferencija o energiji iz biomase u regionu Zapadnog Balkana, Druga konferencija o održivom transportu, kao i prvi sastanak licenciranih energetskih menadžera Srbije.

Konferencije na sajmu su namenjene onima koji se bave tretmanom otpadnih voda, infrastrukturom voda, energetskom efikasnošću vodosnabdevanja, upravljanjem otpadom, ali i novim tehnologijama, energetskom efikasnošću u industriji i zgradarstvu, biomasom, biogasom, solarnim i hidroelektranama, projektima izgradnje vetroparkova i začetkom razvoja industrije elektičnih automobila i prateće infrastrukture.

Sajam su podržali Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i ambasade Nemačke, Holandije i Izraela u Srbiji.

KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

(Beta, 04.24.2018)

Beta »

Ekonomija, najnovije vesti »