Prokredit banka povećava udeo finansiranja u zelenoj ekonomiji

Beta 24.04.2018

Prokredit banka (ProCredit Bank) u Srbiji  je u poslednjih 10 godina isplatila više od 160 milona evra za finansiranje projekata zelene ekonomije, pa trenutno gotovo 13 odsto njenog portfelja čini finasiranje zelene ekonomije, ali bi do kraja ove godine taj udeo trebalo da bude povećan na 15 procenata, saopštila je danas ta banka.

"Planovi banke u zelenoj ekonomiji su ambiciozni. Cilj je da do kraja 2018. udeo u tom segmentu bude 15 odsto, odnosno da preko 100 miliona evra bude na raspolaganju klijentima, a težimo da do 2020. petina poslovanja bude u okviru zelenih finansiranja", rekao je agenciji Beta koordinator za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine Prokredit banke Danko Kalkan.

On je na sajmu "RENEXPO – Water and Energy" kazao da je rast udela finansiranja enegetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije porastao prošle godine sa 8,5 na 12,5 procenarta.

"Najčešća ulaganja su u proizvodnu opremu, procesnu tehniku i poljoprivrednu mehanizaciju, a dobar deo i u obnovljive izvore energije, pre svega u solarnu energiju, biogas i hidropotencijale", kazao je on.

Kalkan je kazao da se sve više poljoprivrednika odlučuje da proizvodnju zaokruži proizvodnjom biogasa.

Kao jedan od primera, kako je naveo, pametnog ulaganja, ocenio je i investiranje klijenta u izgradnju fabrike za preradu povrća sa opremom koja omogućava uštedu i do 20 odsto energije.  

On je ocenio da sve više poslovnih ljudi, poljoprivrednika i građana ima potrebu za finansiranjem projekata iz energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, ali smatra i da postoji prostor da se ona dodatno poveća.

Kalkan je istakao da ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije predstavlja dobit za klijenta kroz uštedu, zaštitu životne sredine i podizanje konkurentnosti biznisa.

KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

(Beta, 04.24.2018)

Beta »

Ekonomija, najnovije vesti »