BBC vesti na srpskom

Ministarka policije Amber Rud podnela ostavku zbog imigranata

Ministarka podnela ostavku nakon skandala oko proterivanja imigranata.

BBC News 30.04.2018
Amber Rad
Getty Images
Amber Rad je napustila vladu

Ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud je u svojoj ostavci navela da je „ nenamerno dovela u zabludu" članove parlamenta u vezi sa planskim proterivanjem ilegalnih useljenika.

Ona se našla pod pritiskom kad se ispostavilo da nije govorila istinu kada je rekla da ne postoje unapred određene kvote za proterivanje imigranata.

Međutim, „Gardijan" je u nedelju objavio pismo iz ministarstva upućeno Terezi Mej u kome se obećava da će se tokom nekoliko sledećih godina povećati broj deportovanih za 10 osto, uz konstataciju da je taj cilj „ambiciozan ali dostižan".

Za novog ministra unutrašnjih poslova imenovan je Sadžid Džavid, poreklom Pakistanac. čija se porodica doselila u Britaniju šezdesetih godina.

Sadžid Džavid
Reuters
Sadžid Džavid je sin vozača autobusa

Džavidov otac je bio vozač autobusa, a Sadžid se od mladosti posvetio politici, najpre na lokalnom, a zatim na nacionalnom nivou.

Skandal je izbio kada su vlasti proglasile grupu imigranata sa Kariba, koji su se u Britaniji sa dozvolom vlasti naselili između 1940. i 1970. ilegalnim useljenicima i počele proceduru njihovog proterivanja.

Potez je naišao na osudu javnosti, jer su Karibljani decenijama živeli u Britaniji, a afera je dobila ime „Vindraš" po prvom brodu kojim su useljenici doputovali.

Kritike na račun Rud su se pooštrile kad se ispostavilo da je policija „zaturila" dokumente kojim se moglo dokazati da su Karibljani ušli u zemlju legalno, a Rud je u parlamentu demantovala da je pokušaj deportacije deo plana da se povećaju kvote proteranih useljenika.

Pismo objavljeno u „Gardijanu" dokazuje da je takav plan ipak postojao.

Ostavka ministarke Rud usledila je svega nekoliko sati posle objavljivanja pisma, a Rud je navela da „preuzima punu odgovornost" za ceo slučaj.

Premijerka Mej je izjavila da joj je „veoma žao" zbog odlaska ministarke i da Rud „treba da bude ponosna na svoja postignuća".


(BBC News, 04.30.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »