MK grupa: Kompanija Sunoko i austrijska Agrana nastavljaju stratešku saradnju

Beta 03.05.2018

Šećerana Sunoko, članica MK grupe, i austrijska Agrana privremeno su obustavile pregovore o produbljivanju saradnje, zbog aktuelnog teškog stanja na evropskom tržištu šećera, ali će se strateška saradnja te dve kompanije nastaviti, rečeno je danas agenciji Beta u MK grupa čiji je vlasnik Miodrag Kostić.

Agrana je sredinom 2016. najavila nameru da preuzme većinsko vlasništvo u Sunoku, kako bi povećala proizvodnju šećera, a juče je potvrdila da obustavlja pregovore o tom preuzimanju.

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije je marta prošle godine odobrila Agrani preuzimanje Sunoka jer je utvrdila da tom prodajom neće biti narušena konkurencija na tržištu proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, kao i proizvodnje i veleprodaje šećera od šećerne repe u Srbiji.

U vlasništvu Sunoka su fabrike šećera u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, a ta kompanija sa godišnjom proizvodnjom od skoro 300.000 tona šećera ima udeo od 74 odsto na tržištu te robe u Srbiji.

Plan MK grupe je bio da kupi i preostale dve šećerane u Srbiji koje su u vlasništvu grčkog Helenik šugara - u Žablju i Crvenki, ali da bi za to dobila odobrenje Komisije za zaštitu konurencije morala bi da proda udeo u nekoj šećerani.

Kompanija Agrana je regionalni lider u proizvodnji šećera, a deo je najvećeg proizvođača šećera u Evropi, nemačkog Sidcukera (Suedzucker). Posluje u Austriji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj i u Srbiji gde u prodaji šećera ima udeo manji od jedan odsto.

Cena šećera na evropskom i svetskom tržištu je pala sa 500 na 300 evra po toni, zbog čega su poljoprivrednici u Srbiji ove godine zasejali šećernom repom oko 12.000 hektara ili 20 odsto manje površina nego prošle godine.

Tržište te robe je u EU od 1. oktobra liberalizovano, čime su ukinute kvote za proizvodnju, kao i zagarantovane najniže cene i ograničenja za uvoz.

(Beta, 05.03.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »