Kostreš: Vlasti u Beogradu već deset godina odbijaju da usvoje zakone o Vojvodini

Beta 08.05.2018

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da Skupština Vojvodine treba da raspravlja zašto već deset godina vlasti u Beogradu odbijaju da usvoje zakone o finansiranju i o nadležnostima pokrajine, a ne o - kako je rekao - protivzakonitim inicijativama Srpske radikalne stranke za otvaranje ruskog humanitarnog centra u Vojvodini.

"I u Ustavu Srbije piše da ti zakoni moraju da se donesu. Prošlo je deset godina od usvajanja novog Ustava. Dakle, bez obzira ko je na vlasti u Beogradu, Vojvodina svoje novce dobiti neće i svoje nadležnosti dobiti neće", rekao je Kostreš na sednici Skupštine Vojvodine.

Po njegovim rečima, i postojeći ruski humanitarni centar u Nišu donosi Srbiji ogromne diplomatske probleme.

"Trpimo pritiske i sa jedne i sa druge strane, i, umesto da gledamo kako da izbegnemo pritiske, da ne dopustimo nekakvu 'sirijizaciju' Srbije, gradnju ruskih baza u zemlji koja je okruzena NATO državama, mi raspravljamo o ovome. Treba pretpostaviti da će Srbija biti poligon za hladni rat dve strane i da će evropske integracije biti zaustavljene, što jeste cilj radikala", kazao je Kostreš.

On je naveo da je inicijativa SRS na dnevnom redu Skupštine Vojvodine, uprkos stavu skupštinskog Odbora za upravu i propise da taj predlog nije u skladu sa Statutom i pravnim sistemom.

"To je zanimljiv presedan jer dolazimo u situaciju da kada god neka poslanička grupa, grupa građana ili grupa poslanika dođe sa 30.000 potpisa pred Skupštinu Vojvodine, uprkos tome što takva neka inicijativa nije u skladu sa Statutom i pravnim sistemom, to se onda može staviti na dnevni red", ukazao je Kostreš.

(Beta, 05.08.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Vojvodina, najnovije vesti »