BBC vesti na srpskom

Zašto u Rimu gore autobusi

Devet autobusa je izgorelo od početka ove godine, a ljuti Rimljani krive prevoznika.

BBC News 09.05.2018
Autobus gori u Rimu
EPA
„Moglo je da dođe do masakra", rekao je jedan novinar.

Autobus gradskog prevoza zahvatio je plamen u jednoj od prestonica Evrope - ali niko u Rimu nije ni pomislio na terorizam.

Umesto toga, prst je uperen prema kompaniji zaduženoj za gradski saobraćaj - Atak.

Požar u autobusu na liniji 63, koji je izbio u prometnoj trgovačkoj ulici del Tritone u centru grada, bio je deveti ove godine, posle 22 požara u gradskim autobusima zabeleženim 2017.

Paljevine su toliko česte da su dobile i hešteg #flambus (što se rimuje sa Trembas, kako se kopmanija Atak ranije zvala).

„Samo u Rimu autobusi eksplodiraju u centru grada i ljudi odmah okrive Atak, bez pomišljanja na terorizam. To dosta govori", napisala je novinarka Rafaela Menćini na društvenim mrežama.

Atak krivicu svaljuje na dotrajali vozni park i navodi da se broj nesreća smanjuje u odnosu na prošlu godinu.

Koliko su požari opasni?

Atak u saopštenju navodi da niko od putnika nije bio povređen. Ipak, lokalni mediji javljaju da je radnik iz prodavnice u blizini mesta požara primljen u bolnicu sa opekotinama ruku i pod šokom.

Nijedan putnik nije povređen ni u ranijim požarima. Ali javnost strahuje da je pitanje vremena kada će biti žrtava.

„Svakog dana je rizik sve veći", napisao je konsultant za trasnport Fabio Rozati, dodavši da je potreban „hitan" plan za zamenu autobusa.

Novinar Mišel Galvani optužio je gradske vlasti da se „igraju životima građana".

„Ovo danas je mogao da bude masakr. U kojim još evropskim gradovima autobusi ovako eksplodiraju? Drznici se igraju životima građana i samo obećavaju", rekao je on.

Posle petog požara u autobusu ove godine u martu, sindikat je upozorio putnike na rizik.

„Usluge Ataka nisu bezbedne. Vozači mogu samo da se pomole da se ništa neće desiti, a ne želimo ni da pomišljamo šta može da se dogodi kada počnu letnje vrućine, jer ako čekamo ovu vlast da reši problem, onda smo mi u problemu. Ili bolje reći - spaljeni", rekao je regionalni sekretar sindikata Faisa Konfel Klaudio de Frančesko za Roma Tudej.

Šta nije u redu sa autobusima?

Nadležni za gradski prevoz saopštili su da je autobus marke mercedes Citaro koji se zapalio u centru grada, 2003. godište i da je prosečna starost njihovog voznog parka „nažalost, visoka".

Preliminarna istraga je pokazala da je na autobusu došlo do kratkog spoja pre bego što je buknuo plamen, javlja dnevnik La Republika.

Autobus gori u Rimu
EPA
Sindikati kažu da se autobusi ne održavaju

Požar je počeo u zadnjem delu autobusa pa je vozač brzo evakuisao putnike pre nego što se plamen proširio.

Na snimku na društvenim mrežama se vidi dim u zadnjem delu autobusa pre nego što dođe do glasne eksplozije od koje su se posmatrači raštrkali na sve strane.

Vatrogasci su pristigli ubrzo nakon što prvobitni pokušaji da se vatra ugasi aparatima za gašenje požara nisu uspeli.

Sindikati vozača tvrde da se autobusi ne održavaju redovno. I posle serije unutrašnjih kontrola i istraga u Ataku, požari nisu prestali.

Prošlog meseca se zapalio autobus stra samo pet godina, javljaju lokalni mediji.

Šta se preduzima?

Iz Ataka insistiraju da su mere za zaštitupojačane i tvrde da je broj požara umanjen za četvrtinu ove godine.

Ovo, pak, za neke nije dovoljno. Karlo Rienci iz grupe za zaštitu potrošača Kodakons kaže da su zbog „neodređenih" požara bili primorani da od javnog tužioca zahtevaju da izbaci autobuse iz upotrebe ako se ne može garantovati bezbednost.

„Ne možemo više da ćutimo o onome što je očigledno hitan slučaj", navodi se u saopštenju Kodakonsa.

Požar u autobusu
Reuters
Plamen je zacrnio fasadu na obližnjoj zgradi

Neki korisnici društvenih mreža krive kabinet gradonačelnice Virdžinije Ragi.

Ona je iz populističkog pokreta Pet Zvezdica, a vlast je osvojila 2016. godine na obećanjima o uređivanju ozloglašenog saobraćaja, sistema za vodu i odnošenje smeća, koje dugo godina opterećuje korupcija i nedostatak investicija.

Rimske novine Diaro Romano pišu da Ragi nije uspela da se uhvati u koštac sa problemima u saobraćaju, optužujući je za „dve godine neuspeha".

Jedan levičarski aktivista je njeno upravljanje gradom uporedio sa vlašću imperatora Nerona, za koga se veruje da je svirao violinu dok je grad goreo u požaru 64. godine.

„Čak ni Neron nije radio što radi Ragi", napisao je ovaj aktivista na društvenim mrežama.

(BBC News, 05.09.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »