Ministarstvo: Nema opravdanih razloga za štrajk taksista u Beogradu

Beta 10.05.2018

Pomoćnik ministra saobraćaja Srbije Saša Stojanović izjavio je danas da nema opravdanih razloga za štrajk taksista u Beogradu, koji su blokirali Trg Slaviju.

On je za TV Prva rekao da udruženje koje je organizovalo štrajk, Ugovorna taksi komora, to koristi za samopromociju i ocenio da je licemerno da članovi tog udruženja mesec dana učestvuju u radnoj grupi koja priprema izmene Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, a da sada izlaze na ulicu.

Dodao je i da je apsolutna laž da im juče nije dozvoljeno da prisustvuju sastanku radne grupe.

U Beogradu, kako je rekao Stojanović, ima 6.500 taksista, a da u protestu učestvuje samo 250.

Taksisti koji blokiraju saobraćaj u Beogradu prema njegovim rečima, imaju tri zahteva.

Jedan je, kako je rekao, da ne žele da imaju taksi vozila sa sedam sedišta već sa pet, što je juče na sastanku radne grupe i dogovoreno.

Prema njegovim rečima drugi zahtev je da se komunalnoj policiji ne daju veća ovlašćenja, a treći se odnosi na uslove profesionalnih vozača.

"Ono što je sporno jeste da su tražili da se ne daju veća ovlašćenja komunalnoj policiji, čime bi se kontrolisao nelegalan rad taksista, što je u koliziji sa onim za šta se oni deklarativno zalažu, a to je suzbijanje nelegalnog rada taksista. To nije razlog da izostanete sa sastanka i da pravite ovakav haos u saobraćaju po gradu", rekao je Stojanović.

Komentarišući aplikaciju čije ukidanje traže taksisti CarGo, preko koje se može zakazati taksi vožnja, Stojanović je kazao da niko ko digitalnom aplikacijom povezuje korisnike taksi usluga ne može da radi ako nema taksi dozvolu.

Na pitanje kako Uber po istom principu funkcioniše u Hrvatskoj, on je kazao: "Nas ne interesuje kako funkcioniše Uber u Hrvatskoj".

"Digitalna aplikacija kojom se povezuje usluga pružanja prevoza putnika licima koja nemaju odobrenje za obavljanje taksi delatnosti nije moguća. CarGo je pokušao da provuče to pravdanjem da vrše uslugu limo servisa, međutim limo servis nije to što CarGo radi. Ne može niko sa digitalnom aplikacijom da povezuje korisnike taksi usluga i vrši taksi prevoz, ukoliko nema odobrenje za taksi prevoz", rekao je Stojanović.

On je dodao da u radu radne grupe za izradu Nacrta izmena i dopuna Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koju je formiralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, učestvuju predstavnici najznačajnijih nacionalnih i lokalnih taksi udruženja, koji imaju priliku da svojim predlozima doprinesu izradi kvalitetnijeg propisa.

"Imamo redovne sastanke, i to je jedino mesto gde možemo da razgovaramo, na ulici nećemo razgovarati", rekao je Stojanović.

Dodao je da će primiti taksiste koji protestuju ako za to dobije nalog ministarke Zorane Mihajlović.

(Beta, 05.10.2018)

Povezane vesti »

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »