BBC vesti na srpskom

Malezija: Matahir Muhamed biće najstariji premijer na svetu

Matahir Muhamed (92) pobedio u žestokoj izbornoj trci u Maleziji.

BBC News 10.05.2018
Mahatir Muhamed
Reuters
Mlad duhom - Mahatir Muhamed

Devedesetvogodišnji Mahatir Muhamed se sprema da zauzme premijersku fotelju nakon iznenađujuće pobede na parlamentarnim izborima u Maleziji.

Mahatir se pre 15 godina povukao iz politike, ali se vratio i u oštroj izbornoj borbi porazio svog nekadašnjeg štićenika Nadžiba Razaka, šefa koalicije BN, koja je bila na vlasti otkad je Malezija 1957. postala nezavisna.

Nadžib je bio na meti teških optužbi za korupciju.

Mahatirove pristalice su na vest o istorijskoj pobedi preplavile ulice i slavile celu noć.

Poraženi Nadžib je rekao da će „poštovati volju naroda", ali posmatrači kažu da posle takvog političkog potresa mirna primopredaja vlasti nije izvesna stvar.

Pošto nijedna koalicija nije dobila apsolutnu većinu, formalnu odluku o mandataru će doneti malezijski kralj.

„Još sam živ"

„Da, da, još sam živ", poručio je Mahatir na konferenciji za medije u četvrtak ujutru. Rekao je da se njegova koalicija neće svetiti, ali će "obnoviti vladavinu prava".

Sem toga je, na radost svojih pristalica, proglasio dvodnevno narodno slavlje, ali je dodao da „pobednici nemaju vremena da praznuju".

Mahatirove pristalice slave pobedu
Getty Images
Mahatirove pristalice na ulicama Kuala Lumpura

Povećanje troškova života i učestale optužbe za korupciju odvratile su mnoge birače od Nadžibove nekad neprikosnovene koalicije.

„Nadam se da će nam ova promena doneti bolju budućnost", rekao je agenciji AFP Suva Selvan, četrdesetosmogodišnji lekar. „Treba nam bolja vlada".

Kako je Mahatir pobedio?

Mahatir je 22 godine bio na čelu koalicije BN i premijer, sve dok se 2003. nije povukao u penziju.

Malezija je pod njegovim vođstvom postala članica „azijskih tigrova", grupe zemalja koja je tokom devedesetih godina doživela procvat privrede. Vladao je autoritarnim stilom i koristio sporne zakone o bezbednosti za obračun sa političkim protivnicima.

Ozloglašen je slučaj njegovog zamenika Anvara Ibrahima, koji je nakon što je pozvao na političke i privredne reforme optužen za korupciju i sodomiju. Na kraju je osuđen samo za sodomiju, koja je u Maleziji teško krivično delo.

Mahatir je bio i politički mentor Nadžibu, koji je izabran za premijera 2008.

Nadžib Razak
Getty Images
Izgubio utakmicu - Nadžib Razak

Međutim, oko Nadžiba su počele da se kovitlaju optužbe za korupciju. Između ostalog su ga teretili da je proneverio 700 miliona dolara iz državnog investicionog fonda.

On je te optužbe odlučno demantovao i na kraju ga je državna istražna komisija oslobodila, ali navodno samo zbog toga što je Nadžib uklonio neke od ključnih članova tog tela.

Te optužbe su nagnale Mahatira da se 2016. reaktivira, ali u svojstvu lidera opozicije. „Sramota me je da me povezuju sa strankom koja je očigledno ogrezla u korupciji", rekao je tada o vladajućoj partiji, na čijem je čelu bio više od dve decenije.

U januaru je najavio da će se kandidovati za premijera. Njegova koalicija "Savez za nadu", osvojila je 113 mandata, a Nadžibova BNn 79.

Međutim, uprkos istorijskoj pobedi, nad Malezijom se nadvila senka neizvesnosti. Mahatir je tokom kampanje obećao da će vladati samo dve godine i da će abolirati Anvara Ibrahima kako bi ovaj mogao da ga nasledi.

Mahatir i Nadžib
Getty Images
Nekad bilo - Mahatir (u sredini) i Nadžib (levo) 2009, dok su još bili saveznici.

Brdo problema"

Analiza Džonatana Heda, dopisnika BBC iz jugoistočne Azije

Malezija se od juče našla u potpuno novoj situaciji: prvi put je došlo do promene vlasti, mada pobednik nije novo lice. Međutim postavlja se pitanje da li će BN, koja je u ovom ili onom obliku vladala zemljom od proglašenja nezavisnosti i usadila se u sve nivoe vlasti, dobrovoljno preći u opoziciju?

Kako će se šarolika koalicija, ujedinjena samo oko cilja da se Nadžib ukloni, snaći kad preuzme vlast? Da li će se ostvariti plan da Anvar Ibrahim bude oslobođen i za dve godine postane premijer? I šta će biti sa Nadžibom i njegovom suprugom, koju takođe optužuju za korupciju?

Nakon slavlja, Maleziju očekuje brdo problema.


(BBC News, 05.10.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »