Kostreš: Vojvodino, srećan ti rođendan!

Beta 15.05.2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš čestitao je danas “rođendan” Vojvodini, jer je na današnji dan pre 170 godina održana Majska skupština u Sremskim Karlovcima, na kojoj su Srbi iz Austrougarske carevine zatražili autonomiju i proglasili “Srpsku Vojvodinu”.

“Na današnji dan pre 170 godina Vojvodina je izašla na evropsku pozornicu kao istorijski subjekt. Iako su mnogi pokušavali da je ospore ili ukinu, Vojvodina i dalje postoji i postojaće”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Na Majskoj skupštini od 13. do 15. maja 1848. u Sremskim Karlovcima, pobunjeni Srbi u velikoj evropskoj revoluciji 1848–1849. tražili su formiranje “Srpske Vojvodine” sa teritorijama: Srema, Banata sa Kikindskim distriktom, Bačke sa Šajkaškim distriktom, Baranje i Vojne granice.

“Bio je to prvi put precizno zaokružen program teritorijalne autonomije Vojvodine unutar Habzburške monarhije”, rekao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, tada su definisane granice Vojvodine, njeno ime i znamenja.

“Iako navedene ideje nisu realizovane 1848, od Majske skupštine je opstajala svest o istorijskom imenu Vojvodine, potrebi njene samobitnosti, teritorijalnoj omeđenosti i specifičnim identitetskim karakteristikama”, kazao je Kostreš.

Dodao je da je puna autonomija Vojvodine ostvarena vek kasnije, u drugačijim okolnostima, kao rezultat antifašističke borbe, kada su na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine 30. i 31. jula 1945. predstavnici Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina i Jevreja, doneli odluku o formiranju Autonomne pokrajine Vojvodine i odlučili da se pokrajina prisajedini državi Srbiji, kao delu jugoslovenske federacije.

Kostreš je podsetio i da je vrhunac svoga društvenog, ekonomskog i kulturnog razvoja Vojvodina dostigla nakon što je 28. februara 1974. dobila pravo na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast što je bilo garantovano i usvajanjem prvog i jedinog Ustava Vojvodine.

“Svi navedeni datumi su važni i predstavljaju međaše u istoriji Vojvodine, ali su i oznake trajanja političkog subjektiviteta Vojvodine u vremenu, žilavosti ideje i potrebi borbe za njega”, poručio je Kostreš.

(Beta, 05.15.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Vojvodina, najnovije vesti »