BBC vesti na srpskom

Izračunajte koliko dugo ćete živeti

Upotrebite naš kalkulator da biste saznali gde se nalazite na globalnoj listi očekivanog trajanja životnog veka.

BBC News 16.05.2018

Životni vek sve je duži - ljudi koji su rođeni 2016. godine, živeće sedam godina duže od onih rođenih pre 25 godina.

Upišite informacije o vama da biste otkrili koliko je prosečno trajanje životnog veka za ljude vaših godina i pola u zemlji u kojoj živite, kao i prosečni deo života za koji možete očekivati da ćete biti zdravi.

Zašto se menja očekivano trajanje životnog veka u odnosu na vaše godine?

Očekivani životni vek je prosečan broj godina za koji se očekuje da bi osoba mogla da živi i zasniva se na godinama, polu i zemlji u kojoj živi. Globalno zdravstveno opterećenje računa očekivani životni vek na osnovu stope mortaliteta za starosne grupe.

Očekivano trajanje života razlikuje se za ljude različitih godina jer se računa kao broj godina koje će osoba još doživeti, imajući u vidu da je već u određenom uzrastu.

Na primer, za devojčicu rođenu 2016. u Meksiku se računa da će živeti 79 godina, ali je očekivani vek za šezdesetpetogodišnju Meksikanku 84. Njen vek je duži jer je već napunila 65 godina.

Kako radi kalkulator?

Izvor: Istraživanje o globalnom zdravstvenom opterećenju koordinisano od strane Instituta za merenje i procenu zdravlja

Podaci na kojima se bazira kalkulator su iz 2016.

Vrednosti za očekivani vek u kalkulatoru su zaokružene do najbliže godine nakon učitavanja ostatka očekivanog veka za dotičnu starosnu grupu.

'Koliko ćete godina provesti u zdravlju' se proračunava na osnovu broja godina za koje se očekuje da će osoba provesti u zdravlju, prikazano kao procenat ostatka očekivanog veka.

Rezultati podrazumevaju da su stope nataliteta i mortaliteta tokom života pojedinca konstantne i ne uračunavaju moguća naučna otkrića i poboljšanja zdravstvene nege.

Promotivna slika za kalkulator trajanja životnog veka
BBC

(BBC News, 05.16.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Zabava, najnovije vesti »