Jovanović: Srbija nema strategiju, a članstvo u EU nije ni na vidiku

Beta 24.05.2018

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je da će narednih 10 godina teći "puzajući proces" evropskih integracija zato što proširenje Evropske unije (EU) nije ni na vidiku, a Srbija bi mogla da izgubi čitavu deceniju jer nema strategiju razvoja i otvaranja novih kanala ekonomske saradnje sa EU i sa drugim globalnim akterima.

"Nažalost, ne vidim napore u Srbiji da se takva strategija osmisli, a još manje da se sprovede. Nikada niko nije razvijao tuđu zemlju i razvoj Srbije se neće dogoditi uprkos nama, nego ga moramo sami osmisliti u skladu sa svetskom konjunkturom i okruženjem", rekao je Jovanović Sputnjiku.

Proces evropskih integracija Srbije će u narednoj deceniji biti površinski, uz otvaranje poglavlja, ali neće biti suštinski i finansijski, dodao je Jovanović.

Jovanović, koji je i programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, podsetio je da u budžetu Evropske komisije za period od 2021. godine do 2027. godine nije planirana stavka za proširenje EU.

Upitan o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU i obavezi uvođenja sankcija Rusiji, Jovanović je odgovorio da bi Srbija tokom prijema u uniju morala da poništi ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

"U situaciji u kojoj proširenje EU nije ni na vidiku, nijedan odgovoran državnik kome je stalo do razvoja svoje zemlje ne bi trebalo da u ime proširenja poništava neke poluge razvoja svoje zemlje, poput zone slobodne trgovine sa Rusijom", rekao je Jovanović.

Osim prema EU, Srbija bi trebalo da bude apsolutno otvorena i prema drugim globalnim ekonomskim igračima - Rusiji, Kini, Turskoj i drugim, a trebalo bi da radi na infrastrukturnom povezivanju sa Evropom, bez obzira na zastoj u procesu proširenja, dodao je Jovanović.

"Srbiji je potrebna aktivna spoljna politika koja ide ruku pod ruku sa razvojnom i moramo da koristimo sve šanse koje nam se ukazuju i da nemamo previše obzira prema evropskim birokratama koji nisu u stanju da isposluju našu evropsku perspektivu, a koju su još obaveznijim terminima obećali još 2003. godine u Solunu", rekao je Jovanović.

Jovanović je podsetio da je predsednik Francuske Emanuel Makron u poslednjih nekoliko meseci dva puta rekao da se EU neće širiti dok ne bude reformisano jezgro unije, ali da Francuska i Nemačka, međutim, nisu postigle konsenzus o načinu produbljivanja odnosa i rešenje nije čak ni na vidiku.

On je naveo da između Francuske i Nemačke nema saglasnosti oko evrozone, jer se Nemačka zalaže za njeno automatsko funkcionisanje, a Francuska želi političku kontrolu zone evra.

"U EU vlada i velika podela na centralnu Evropu i staro evropsko jezgro. Ta podela je ekonomska, ideološka, politička i geopolitička. Mislim da će se ta podela produbljivati sve više i da je EU u riziku da zbog toga postane disfunkcionalna", rekao je Jovanović.

(Beta, 05.24.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »