BBC vesti na srpskom

Harvi Vajnstin optužen za silovanje

Holivudski producent se suočava s optužbama dve žene u Njujorku.

BBC News 25.05.2018
Filmski producent Harvi Vajnstin napušta policiju
Reuters
Vajnstin je izveden iz policije sa lisicama na rukama

Holivudskog producenta Harvija Vajnstina optužile su dve žene u Njujorku za silovanje i nekoliko drugih dela seksualnog zlostavljanja. Vajnstin se predao policiji.

Više desetina žena je navelo da ih je šezdesetšestogodišnji Vajnstin seksualno uznemiravao, a među ovim otužbama je i ona za silovanje.

Vajnstin je negirao da je praktikovao seks bez pristanka, a ovo su prve zvanične optužbe protiv njega.

U izjavi njujorške policije stoji da je Vajnstin „uhapšen i optužen za silovanje, seksualno zlostavljanje i nedolično ponašanje u dva odvojena slučaja".

Policija se zahvaljuje „hrabrim ženama koje su istupile u javnost i zahtevale pravdu". Detalji optužnice i informacija o tome ko je podneo tužbu nisu objavljeni.

Optužbe protiv Vajnstina pokrenule su pokret #MeToo, čiji je cilj bio privlačenje pažnje na ogromno prisustvo slučajeva seksualnog zlostavljanja i napastvovanja.

Evo kako izgleda seksualno zlostavljanje

Kanski festival uvodi promene

Nacionalni SOS telefon zvoni u prazno

Ko je optužio Vajnstina?

Više desetina žena optužilo je Vajnstina za seksualno uznemiravanje i napastvovanje, a neke su navele i da su silovane.

Među poznatijim su glumice Kejt Bekinsel, Lizet Entoni i Gvinet Paltrou.

Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou i Kara Delavin
BBC
Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou i Kara Delavin su istupile u javnost

Glumica Ešli Džad tuži Vajnstina, tvrdeći da joj je karijera pretrpela posledice nakon što je odbila njegove pozive za seksualni odnos.

Jedan od slučajeva je situacija u kojoj je Vajnstin fizički nasrnuo na italijansku manekenku, Ambru Batilanu 2015. godine.

Istražitelji su odlučili da ne podignu optužnicu, iako postoji audio snimak u kome Vajnstin priznaje da je dodirivao njene grudi i obećao da to neće ponavljati.

Tužioci u Los Anđelesu ponovo prolaze kroz dokaze u nekoliko slučajeva u kojima žrtve tvrde da ih je Vajnstin napastvovao.

I londonska policija istražuje nekoliko slučajeva seksualnog napastvovanja, u kojima je Vajnstin naveden kao počinitelj.

Šta se desilo filmskom producentu?

Ove optužbe su uništile njegovu karijeru.

Harvi Vajnstin
Reuters

Prošle godine dobio je otkaz u firmi Vajnstin kompani, koju je osnovao, posle čega je ova kompanija podnela zahtev za bankrot.

Većina uticajnih ljudi u Holivudu je osudila njegovo ponašanje, a Američka filmska akademija ga je izbacila iz članstva.

Kako su bile reakcije na ovu vest?

Neke od žena koje su optužile Vajnstina pozdravile su zvanično podizanje optužnice.

Glumica Rouz Mek Gouvan napisala je da su mnoge žene prestale da se nadaju da će on ikada biti pozvan na odgovornost.

„Pre dvadeset godina, zaklela sam se da ću ispraviti ovu nepravdu. Danas smo jedan korak bliže pravdi", rekla je ova glumica.

Italijanska glumica Asja Arđento, koja tvrdi da ju je Vajnstin napastvovao devedesetih, napisala je na Tviteru samo „bum!".

Slučaj Vajnstina i #MeToo

Kampanja #MeToo protiv seksualnog zlostavljanja i napastvovanja preplavila je Holivud prošle jeseni, nakon što su objavljene optužbe protiv Vajnstina.

Pokret je iniciran tvitom glumice Alise Milano, koja je pozvala da sve žene koje je prate da napišu „me too" ako ih je neko zlostavljao ili napastvovao.

U januaru je više od 300 glumica, spisateljica i rediteljki pokrenulo projekat Time's Up (Vreme je), u okviru koga su skupile 21 milion dolara za mesec dana za sudske troškove žena koje su pretrpele zlostavljanje, napastvovanje ili uznemiravanje na poslu.

Veliki broj poznatih muškaraca iz industrije zabave je, nakon pojavljivanja vesti o Vajnstinu, optuženo za isto. Poslednji u nizu je Morgan Frimen.

(BBC News, 05.25.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »