BBC vesti na srpskom

Evropski sud pravde: istopolni supružnici imaju pravo boravka u Evropskoj uniji

Evropski sud pravde odlučio da istopolni parovi imaju ista prava boravka kao i heteroseksualni supružnici.

BBC News 06.06.2018
Dva muškarca koji se drže za ruke
Getty Images
Evropski sud pravde odlučio da istopolni parovi imaju ista prava boravka kao i heteroseksualni supružnici

Evropski sud pravde odlučio je u korist rumunskog građanina, koji je želeo da njegov suprug, inače građanin SAD, živi s njim u Rumuniji.

Ova zemlja, koja ne priznaje istopolni brak, odbijala je da da pravo boravka Amerikancu, zagarantovano supružnicima u heteroseksualnim brakovima.

Međutim, sud je doneo odluku da je pojam „supružnika" rodno neutralan.

Adrijan Koman i njegov američki partner Klej Hamilton su se venčali u Briselu 2010.

Nakon presude u utorak, Koman je izjavio: „Sad možemo da pogledamo u oči bilo kog zvaničnika u Rumuniji ili bilo gde u Evropskoj uniji, sigurni da je naša veza iste važnosti kao i heteroseksualni brak".

„Zahvalni smo Evropskom sudu pravde, kao i ljudima i institucijama koje su nas podržale, i drugim istopolnim parovima", rekao je, dodavši: „Danas je pobedilo ljudsko dostojanstvo."

Šta piše u sudskoj presudi?

Evropski sud pravde odlučio je da države članice moraju da prepoznaju gej brak, zasnovan u zemljama EU i obezbede pravo boravka supružnicima, koje uživaju druge porodice.

„Iako države članice imaju pravo da odluče da li žele da dozvole brak ljudima istog pola, ne smeju da sprečavaju pravo boravka na svojoj teritoriji supružnicima građana EU, bez obzira na to da li oni imaju državljanstvo članice Evropske unije ili ne", stoji u odluci.

U januaru, viši savetnik u Evropskom sudu pravde, sudski advokat Melkior Vatelet, izjavio je da pojam „supružnika" može da obuhvata i istopolne supružnike, kad je u pitanju pravo boravka za građane EU i članove njihovih porodica.

Gej gradonačelnik uzdrmao političku scenu u Poljskoj

Odnos policije i LGBT zajednice: „ponižavajući“

Šta je pozadina ovog slučaja?

Pre presude, Koman je u obraćanju medijima izjavio da je ovaj slučaj stigao do Ustavnog suda Rumunije 2016, nakon što je ova država odbila da prepozna njegovog supruga kao pravog bračnog druga.

Koman se obraća novinarima ispred rumunskog Ustavnog suda
Getty Images
Koman se obraća novinarima ispred rumunskog Ustavnog suda

„Radio sam u Evropskom parlamentu i kada mi se završavao ugovor, razmišljao sam gde mogu da odem s mojim suprugom Klejem", rekao je, dodavši da je Rumunija jedna od opcija koju su izabrali.

Pravo Evropske unije omogućava supružnicima građana EU da se pridruže bračnom partneru u državni članici u kojoj građanin EU ima pravo boravka.

Međutim, rumunske vlasti su odbile da izdaju dozvolu boravka Hamiltonu, uz tvrdnju da on ne može da bude prepoznat kao supružnik građanina EU, jer rumunski zakon ne priznaje istopolni brak.

Ovaj par je zatim podneo tužbu protiv države zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.


Stav Evropske unije o istopolnom braku?

  • Istopolni brak je dozvoljen u sledećim članicama EU: Belgija, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Irska, Luksemburg, Holandija, Portugalija, Španija, Švedska, Velika Britanija (sem Severne Irske) i Malta
  • Registrovano partnerstvo (s sličnim pravima kao i brak): Austrija, Hrvatska, Kipar, Grčka, Mađarska, Italija, Slovenija
  • Registrovano partnerstvo (ograničena prava): Češka, Estonija
  • Ne postoji zakon o tome: Bugarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka

Izvor: ILGA Evropa

(BBC News, 06.06.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »