Narodna stranka: Vlada može da smanji cenu goriva ali ne želi

Beta 06.06.2018

Narodna stranka zatražila je danas od Vlade Srbije da smanji cenu goriva i ocenila da je ona to u stanju da uradi i bez skupštinske odluke, ukoliko je zaista zanima kako žive građani.

"Vlada Srbije može da smanji akcizu bez Skupštinske odluke za 20 odsto, ali je, što je već više puta dokazala, ne zanima da se bavi time kako zaista žive građani Srbije. Narodna stranka poziva novoizabranog ministra finansija Sinišu Malog da umesto što beži iz Skupštine Srbije kada se razgovara o dužničkom ropstvu u kome se nalazi Srbija, bar u ovom slučaju pokuša da radi svoj posao u interesu građana", navedeno je u saopštenju.

Ta stranka je navela da vlast Srpske napredne stranke vređa inteligenciju građana kada se hvali punom državnom kasom, jer su građani svesni da se kasa puni iz njihovog džepa, odnosno akcizama i porezom u slučaju goriva.

"Na litru benzina država uzima 55,2 odsto od cene na ime poreza i akciza, odnosno 82,44 dinara od 144,9 dinara po litru. Zato bi umesto što objašnjava građanima da je za povećanje cene benzina kriva svetska ekonomija, naprednjačka koalicija trebalo otvoreno da prizna da je ne zanima što cenom benzina ugrožava egzistenciju građana Srbije, posebno poljoprivrednika, i da može da smanji akcizu na gorivo, ali očigledno neće", dodaje se.

Narodna stranka je podsetila da je od početka godine litar benzina skuplji za 8,79 dinara, odnosno 6,1 odsto, a dizela za 11,3 dinara ili 7,5 odsto.

"Dizel je u državama regiona skuplji samo u Albaniji", ukazala je Narodna stranka.

(Beta, 06.06.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »