BBC vesti na srpskom

Argentina otkazala prijateljski meč sa Izraelom posle nasilja u Gazi

Pripremna utakmica za Svetsko prvenstvo trebalo je da se odigra u subotu u Jerusalimu.

BBC News 06.06.2018
Mesi na bilbordu pored Mahmuda Abasa, 5. jun 2018.
AFP
Slika Lionela Mesija na bilbordu kojim se protestuje protiv planirane utakmice

Argentina je otkazala pripremnu utakmicu za Svetsko prvenstvo protiv Izraela, a kao mogući razlog navodi se politički pritisak zbog načina na koji se Izrael odnosi prema Palestincima u Gazi.

Napadač Gonzalo Iguain kaže za televizijsku mrežu ESPN da je time „konačno učinjena prava stvar".

Izraelski ministar odbrane kaže da je „veoma loše" što fudbaleri Argentine „nisu izdržali pritisak tvoraca mržnje prema Izraelu".

„Mi se nećemo povlačiti pred grupicom onih koji podržavaju antisemitske teroriste", naveo je Avigdor Liberman u svom postu na Tviteru.

Ambasada Izraela u Argentini potvrdila je na svom Tviter nalogu da je prijateljska utakmica dve zemlje otkazana.

Mediji javljaju da je izraelski premijer Benjamin Netenjahu pozvao argentinskog predsednika Maurisija Makrija u pokušaju da izdejstvuje da se meč odigra u subotu u Jerusalimu.

Vest o otkazivanju pozdravljena je u Gazi, gde su izraelske snage ubile najmanje 120 Palestinaca tokom nedavnih protesta.

U Ramali na Zapadnoj obali, Palestinski fudbalski savez izdao je saopštenje u kome se zahvaljuje argentinskom fudbaleru Lionelu Mesiju i njegovim timskim drugovima zbog otkazivanja utakmice.

„Vrednosti, moral i sport ostvarili su pobedu danas, a Izrael je dobio crveni karton otkazivanjem utakmice", agencija Rojters prenosi reči predsedavajućeg Đibrila Radžuba.

Pre informacije o otkazivanju utakmice, Radžub je pozvao Palestince da spale dresove i Mesijeve slike.

Organizacija Avaz, koja se zalagala za otkazivanje utakmice, pohvalila je odluku nazivajući je „hrabrom i etički ispravnom odlukom".

„Ovo potvrđuje da je Argentina shvatila da nema ničeg prijateljskog u igranju utakmice u Jerusalimu, kada nedaleko odatle izraelski snajperisti pucaju na nenaoružane demonstrante", kaže jedan od čelnika Avaza Alis Džej.

Zvaničnici Izraela tvrde da su snajperisti pucali isključivo u samoodbrani ili na ljude koji su pokušali da ilegalno uđu na izraelsku teritoriju tokom protesta kojima je upravljala grupa Hamas, koja vlada Gazom.

Utakmica je trebalo da bude završna provera Argentine pred početak Svetskog prvenstva u Rusiji, a bilo je planirano da se odigra na stadionu u Zapadnom Jerusalimu.

Pitanje statusa Jerusalima je veoma osetljivo. Izrael smatra Jerusalim za svoju „večnu i nepodeljenu" prestonicu. Palestinci vide istočni deo grada kao prestonicu buduće palestinske države i bili su veoma nezadovoljni kada je utakmica premeštena u ovaj grad iz Haife.

Prethodnog meseca, predsednik SAD Donald Tramp razljutio je Palestince odlukom da preseli američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, čime je priznao ovaj grad za prestonicu Izraela.

(BBC News, 06.06.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »