Ministarstvo građevinarstva Srbije iznenađeno izjavom ministra zaštite životne sredine

Beta 06.06.2018

Ministarstvo građevinarastva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je danas saopštilo da je iznenađeno "krajnje neprincipijelnim" izjavama ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana o izgradnji mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima.Građevinske dozvole za to, kako je navedeno, izdaje Ministarstvo građevinarstva tek pošto investitor ispuni sve zakonom propisane uslove, među kojima i o zaštiti životne sredine.

"Nijedna dozvola nije i ne može da bude izdata ukoliko nisu ispunjeni uslovi koje je propisalo i ministarstvo koje vodi Goran Trivan", piše u saopštenju.

Trivan je kazao u utorak da će "dati sve od sebe" da po zakonu bude zabranjena izgradnja mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima i da je to "pitanje Srbije, pitanje vode i pitanje naše budućnosti bez ikakve dileme".

"Hoćemo li dozvoliti da nam mini-hidrocentrale unište životnu sredinu? Ja to neću sigurno, po svaku cenu", kazao je Trivan.

Ministarstvo građevinarstva je danas odgovorilo da ukoliko ministar Trivan, ili bilo ko drugi želi da zaustavi izgradnju mini-hidroelektrana, treba da pokrene postupak za izmenu svih važećih planskih dokumenata u kojima su i uslovi za izgradnju tih hidroelektrana, ali i da ukine sve izdate uslove koje propisuje i koje je ranije izdalo Ministarstvo zaštite životne sredine.

"Naše Ministarstvo dozvole za izgradnju izdaje tek na kraju, pošto se svi nadležni izjasne i daju svoje saglasnosti. Zato je krajnje neprincipijelno optuživati Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, jer mi ne kršimo, već sprovodimo zakon", navelo je Ministarstvo građevinarstva.

Dodali su da bez bez ispunjenja tih uslova nijedna građevinska dozvola nije i ne može biti izdata.

"Međutim, inicijativa za zaustavljanje izgradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima ni nakon godinu dana rada Vlade nije pokrenuta ni od strane ministra Trivana niti od bilo kog drugog ministarstva", piše u saopštenju.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ukazuje i da je nekoliko puta "konkretno pokazalo da se zalaže za očuvanje svih zaštićenih područja i prirodnih lepota Srbije".

(Beta, 06.06.2018)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Komentari

Društvo, najnovije vesti »