Vučić sa zvaničnicom UN o napadima na Srbe na Kosovu

Beta 11.06.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se danas sastao s pomoćnicom generalnog sekretara UN za mirovne operacije Bintom Kejtom.

Vučićev kabinet je saopštio da je on pozdravio dobru saradnju sa UN i istakao važnost UNMIK za obezbeđivanje mira i stabilnosti i zaštitu srpskog naroda na Kosovu, ali je na sastanku na kojem je bio i šef UNMIK Zahir Tanin, "izrazio zabrinutost zbog sve učestalijih napada Albanaca na Srbe".

Pomoćnici generalnog sekretara Vučić je predao listu incidenata tokom maja, kao "dokaz o sistematskom i ozbiljnom nasilju nad Srbima koji žive u Pokrajini", piše u saoopštenju.

"Srbija pridaje posebnu važnost UNMIK na KiM, u koju srpsko i drugo nealbansko stanovništvo ima najviše poverenja", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je Srbija opredeljena za aktivno učešće u sistemu kolektivne bezbednosti, te je naveo prisustvo sve većeg broja pripadnika srpskih vojnih i policijskih snaga u mirovnim misijama UN, dok je pomoćnica generalnog sekretara Bintu Kejta zahvalila zbog učešća snaga Srbije u mirovnim operacijama UN.

U saopštenju piše da je Vučić pozdravio napore generalnog sekretara UN Antonia Gutereša, posebno u oblasti prevencije sukoba, uz uverenje da će koherentniji pristup i jačanje institucionalne strukture UN obezbediti veću efikasnost u odgovoru na krizne situacije.

(Beta, 06.11.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »