Volstrit: Rekord Nasdaka, Dau Džouns umeren zbog Dženeral elektrika

Beta 15.06.2018

Njujorška berza završila je dan nejednako u četvrtak, te je Nasdak dostigao novi najviši podstaknut pokazateljima o američkoj ekonomiji, dok je Dau Džouns zadržan u rastu deonicama Dženerala elektrika i trgovinskom napetošću.

Industrijski prosek kompanija, indeks "Dau Džouns" je porastao za 0,10 odsto, na 25.175,31 poen.

Indeks "S end P 500" koji predstavlja 500 najvećih kompanija na Njujorškoj berzi, dobuio je 0,25 odsto i stigao na 2.722,49 poena.

"Dau obuhvata mnoge kompanije koje su multinacionalne ili učvršćene grupe koje mogu biti osetljivije na neke stvari poput rasta kamatnih stopa, pooštravanja monetarne politike centralne banke ili mogućnosti trgovinskog rata "rekao je Adam Sarhan iz "Park investicija".

Drugi događaj od uticaja u četvrtak je perspektiva da Vašingtona u petak objavi nove sankcije SAD-a protiv Kine.

Pad deonica Dženeral elektrika (-1,80 odsto) digao je crvenu zastavicu za Dau Džouns, vodeći indeks Volstrita. Taj konglomerat je najavio da odustaje od otvaranja hiljadu radnih mesta do kraja godine u Francuskoj zbog "nepovoljnog razvoja na istorijskom tržištu energetskog sektora".

Najvažniji podatak objavljenu četvrtak je bio rast prodaje na malo u Sjedinjenim Državama više nego što se očekivalo.

Investitori pozdravili pozitivno odluku Evropske centralne banke koja je najavila da će krajem ove godine obustaviti ogroman otkup duga, ali i osigurati da njeni stope ostanu niske do kraja 2019.

I tržište obveznica je u četvrtak napredovalo: kamatna stopa na američke obveznice od 10 godina opala je sa 2,966 odsto u sredu, na 2,936 odsto u četvrtak, a na obveznice od 30 godina sa 3,086 odsto, na 3,052.

(Beta, 06.15.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »