Makedonija i Grčka potpisale dogovor za rešavanje spora oko imena

Beta 17.06.2018

Dogovor Makedonije i Grčke kojim se rešava dvoipodecenijski spor oko imena Makedonije danas su u grčkom selu Psarades u pograničnom regionu Prerspa potpisali šefovi diplomatija, zajedno sa medijatorom UN.

Dokumet je potpisan u prisustvu premijera dve zemlje i predstavnika Evropske unije i Ujedinjenih nacija koje su posredovale u pregovorima.

Prethodno su se okupljenima, među kojima su i brojni novinari, obratili premijeri Grčke Aleksis Cipras i Makedonije Zoran Zaev koji su se međusobno nazvali prijateljima, ocenjujući potpisivanje dogovora istorijskim danom.

"Potpisivanjem dogovora o rešavanju spora koji je trajao skoro tri decenije i o strateškom partnerstvu, zaista smo pomerili planine. Danas stavljamo kraj na višegodišnje razlike koje su podigle zid koji je sprečavao prijateljstvo dva naroda. Dogovor donosi korist građanima obe zemlje i stvara novu realnost u regionu da smo upućeni jedni na druge", rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, dogovorom se stvara šansa i istorijska mogućnost za pojačanu saradnju dve susedne zemlje, za snažnije ekonomske veze i viši rast i razvoj. "Danas možemo slobodno da kažemo da smo ponosni na ovaj naš dogovor, jer smo izabrali rešenje koje nas ujedinjuje", rekao je Zaev.

Protivnicima sporazuma u obe zemlje Zaev je poručio da su makedonsko i grčko društvo deo evropskog sistema vrednosti, ističući da je evropski koncept civilizacijska vrednost koja se protivi strahu.

Cipras je istakao da dve vlade u Prespi počinju da pišu novu srećnu pesmu, otkrivajući da je ljubitelj balkanske muzike, posebno pleh muzike, ali i srećnih i veselih melodija iz regiona.

"Došlo je vreme da ponovo pevamo srećne pesme na Balkanu, a danas je prvi, smeo korak u ovom pravcu. Naš cilj je da se ova pesma radosti peva mnogo vekova i od mnogo budućih generacija", rekao je grčki premijer.

Potpisivanju dogovora prisustvovali su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, komesar za proširenje Johanes Han, podsekretarka UN za politička pitanja Rozmari di Karlo i medijator UN u maratonskom sporu dve zemlje Metju Nimic, koji je tkođe potpisao dogovor.

Nimic je rekao da veruje da je dogovor strateški interes dve susedne zemlje. "Ovo je bio dugačak i težak proces, ali razrešavanje ovih problema rezultiralo je sporazumom koji je pravičan, častan i sprovdljiv", rekao je on.

Nimic je istakao da ovaj dogovor može da bude primer za region, Evropu i svet, da dva suseda mogu da reše problem ako žele. On je rakao da je potpisivanje dogovora najbolji poklon za rođendan koji danas slavi.

Dokument je potpisan u selu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera u posebno podignutom "šatoru", a delegacija Vlade Makedonije je na svečanu ceremoniju pristigla gliserima sa makedonske strane.

Delegaciju koju predvodi premijer Makedonije Zoran Zaev na pristaništu su dočekali premijer Grčke Aleksis Cipras i šef diplomatije Kocijas sa drugim ministrima grčke vlade. Nakon srdačnog dočeka uz zagrljaje i snažan aplauz, premijeri su sa ministrima otišli na potpisivanje dogovora.

Pored Zaeva i Dimitrova u Psaresedes su došli i vicepremijerka i ministarka odbrane Radmila Šekerinska, vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Nakon potpisivanja delegacije vlada Makedonije i Grčke čamcima su otišle na makedonsku stranu pograničnog područja Prespe gde će susret biti nastavljen bilateralnim razgovorima i zajedničkim ručkom u selu Oteševo. Događaje na obali Prespanskog jezera prate snažne mere obezbeđenja.

Dogovorom Ciprasa i Zaeva, koji je postignut 12. juna, predviđeno je da Makedonija promeni ime u "Republika Severna Makedonija" uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.

Sporazum dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima je i Rusija.

Dogovor o rešenju spora oko oko imena Makedonije podstakao je duboko nacionalističke stavove i u Grčkoj i u Makedoniji, a kritičari premijera Ciprasa i Zaeva optužuju za "izdaju".

U blizini mesta gde je potpisan dogovor grčki protivnici su organizovali protest, tokom kojeg su se, kako su premeli mediji, sukobili sa policijom.Zaev poklonio Ciprasu svoju kravatuPremijer Makedonije Zoran Zaev poklonio je danas grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu kravatu koju je nosio na potpisivanju dogovora dve zemlje o rešavanju spora oko imena.

Zaev je na kraju ceremonije potpisivanja dogovora u grčkom selu Psarades u pograničnom regionu Prespa, skinuo kravatu i podario je grčkom kolegi Ciprasu.

Cipras je, uobičajeno, na potpisivanje dogovora kojim se rešava skoro trodecenijski makedonsko-grčki spor oko imena došao bez kravate.

Dva premijera su se u govorima pred potpisivanje dogovora nazvala prijateljima.

Taj dokument potpisali su u grčkom selu Psarades u pograničnom regionu Prespa, šefovi diplomatija zajedno sa posrednikom UN.

Nakon potpisivanja delegacije vlada Makedonije i Grčke čamcima su otišle na makedonsku stranu pograničnog Prespe gde će susret biti nastavljen bilateralnim razgovorima i zajedničkim ručkom u selu Oteševo.

Događaje na obali Prespanskog jezera prate snažne mere obezbeđenja, a prema grčkim medijima, grupu demonstranata koja je protestovala u blizini Psaradesa policija je silom, uz upotrebu suzavca, sprečila da se približe mestu potpisivanja.

Dogovorom Ciprasa i Zaeva, koji je postignut 12. juna, predviđeno je da Makedonija promeni ime u "Republika Severna Makedonija" uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.

Sporazum dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima je i Rusija.

(Beta, 06.17.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Balkan, najnovije vesti »