Mondoloni: Francuska želi i reformisanu i proširenu EU

Beta 17.06.2018

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je da Francuska nedvosmisleno i snažno podržava evropsku perspektivu Srbije ali da u isto vreme želi jaču Evropsku uniju (EU) koja zato treba da se reformiše.

U intervjuu agenciji Beta Mondoloni je ocenio da je snažnija EU i u interesu Zapadnog Balkana i Srbije jer je bolje pripadati "zdravom klubu".

Mondoloni je rekao da je Francuska spremna da jača odnose sa Srbijom i na političkom i na ekonomskom i na kulturnom planu ocenivši da je po pitanju saradnje dveju zemalja "samo nebo granica".

"Francuska nedvosmisleno podržava evropsku perspektivu Srbije i smatra da će EU biti jača sa Srbijom kao članicom nego bez nje... Istovremeno Francuska želi i jaču EU, s obzirom na međunarodne probleme, borbu za tržište, pitanja imigranata, finansija... Zbog toga mislimo da Evropa treba da se reformiše", rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima to je i u interesu zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju.

"Jača Evropa znači i reformisana i proširena Evropa, jer smatramo da je normalno i poželjno da Zapadni Balkan i Srbija, kao zemlja koja je najviše napredovala na evropskom putu, bude, nadamo se uskoro, deo EU", rekao je Mondoloni.

Povodom dijaloga Beograd–Priština, Mondoloni je rekao da je Francuska zabrinuta zbog zastoja u dijalogu, posebno nakon "neprihvatljivog tretmana" koji je u Kosovskoj Mitrovici imao direktor kancelarije srpske vlade za Kosovo Marko Đurić.

Francuska želi da se dijalog nastavi što pre, uz posredstvo Evropske unije, rekao je Mondoloni, dodajući da "nema alterantive dijalogu Beograda i Prištine", ali i da će obe strane morati da prave kompromise.

Na pitanje da li je Pariz zadovoljan ulogom EU u tom dijalogu i da li se zalaže za veće angažovanje pojedinih zemalja članica ali i Rusije i SAD, Mondoloni je rekao da Srbija i Kosovo pripadaju Evropi i da je normalno da je EU u prvim redovima u rešavanju kosovskog pitanja.

"Francuska nedvosmisleno podržava posredovanje EU u dijalogu Beograd-Priština, pre svega šefice evropske diplomatije Federike Mogerini", rekao je ambasador, dodajući da je prošlo pet godina od briselskog sporazuma o noramalizaciji odnosa Srbije i Kosova i da ga treba u potpunusti sprovesti.

Mondoloni je rekao da Francuska ističe i značaj formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, što je element sporazuma iz Brisela.

Na pitanje da li u Srbiji vidi nesklad između reči i dela kada su u pitanju sloboda medija, vladavina prava i demokratizacija društva, Mondoloni je rekao da postoji "nesklad između onoga što je do sada urađeno i onoga što mora da bude urađeno u budućnosti".

"Ključna poglavlja u pregovorima za nas su poglavlja 23 i 24 (s fokusom na vladavini prava) zato što nisu isključivo tehničke već političke prirode", rekao je francuski ambasador.

Kako je naveo, neće biti stvarnog napretka Srbije u evropskim intergacijama ako se ne budu u potpunosti uzeli u obzir svi uslovi iz ova dva poglavlja.

On je dodao da je EU jasno stavila do znanja da se neće zadovoljiti rečima, čak tekstovima zakona, već će u praksi proveriti sprovođenje preuzetih obaveza od strane Srbije.

Govoreći o politici Srbije prema susedima, ambasador je rekao da je neophodno razviti regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, prvo iz političkih razloga, u cilju pomirenja, ali i iz ekonomskih razloga.

"Regionalna saradnja je 'conditio sine qua non' ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana", rekao je Mondoloni.

Na pitanje o odnosima Srbije i Francuske, Mondoloni je rekao da je zadovoljan kao ambasador jer "kod vlade, predsednika i naroda Srbije vidi da postoji volja da sve više rade sa Francuskom".

"Francuska je za to spremna i želi sa Srbijom da sarađuje na svim planovima", rekao je francuski diplomata, navodeći tu političku i ekonomsku saradnju, kao i saradnju u kulturi kojoj je, kako je ocenio, doprineo rad Francuskog instituta u Beogradu.

On je podsetio na prisustvo uspešnih francuskih kompanija u Srbiji, kroz investicije poput kompanije Suez na projektu u deponiji u Vinči ili kompanije Vansi koja će upravljati beogradskim aerodromom "Nikola Tesla" u narednih 25 godina.

Mondoloni je podsetio i na druge kompanije koje posluju u Srbiji i dodao da uspeh nedavno održanog poslovnog foruma "Francuska-Balkan 2018" pokazuje zainteresovanost francuskih preduzeća za ekonomski razvoj Srbije i regiona.

Po pitanju saradnje Srbije i Francuske, "samo je nebo granica" rekao je Mondoloni koji je izrazio nadu da će francuski predsednik Emanuel Makron biti u mogućnosti da poseti Beograd do kraja 2018. godine, u kojoj se obeležava i 100. godišnjica završetka Prvog svetskog rata.

Na pitanje da li je transatlantsko partnerstvo dovedeno u pitanje, posle samita G7 i nakon uvođenja američkih taksi na čelik i aluminijum iz Evrope, Mondoloni je rekao da se nada da nije i da je Francuska privržena odnosima sa SAD u okviru transatlantskog partnerstva.

"Tačno je da je samit G7 pokazao da su pokušaji protekcionizma i unilateralizma bili vrlo jaki. Francuska želi organizovan višepolaran svet, u kojem neće biti samo surove konkurencije među državama, već i koordinacije po pitanju svetskih problema", rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, u borbi protiv klimatskih promena, gladi, migracija ili za očuvanje okoline potreban je "kooperativni pristup" i Francuska se zalaže za snažniju i više ujedinjenu Evropu.

(Beta, 06.17.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »