Kostreš: Dan Vojvodine je izbacivanje antifašizma iz istorije Vojvodine

Beta 19.06.2018

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da su poslanici Skupštine Vojvodine danas "izbacili antifašizam iz vojvođanske istorije".

Kostreš je tako ocenio prihvatanje predloga u Skupštini Vojvodine da se kao Dan Vojvodine svečano obeležava 25. novembar, dak kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

"Ovakvom odlukom pokrajinska naprednjačka vlast pokušava da izbaci antifašizam iz vojvođanske istorije", ocenio je Kostreš u izjavi agenciji Beta.

LSV je na taj predlog bila podnela dva amandmana koji nisu usvojeni. Predložila je da se u važne datume uvrsti i 31. jul iz 1945. godine, kada je Skupština izaslanika naroda Vojvodine donela odluku da Vojvodina, kao Autonomna Pokrajina, uđe u sastav federalne Srbije, jedne od federalnih članica tadašnje Jugoslavije, kao i donošenje Ustava iz 1974. godine.

Kostreš je ocenio da u raspravi poslanici nisu dobili "suvislo objašnjenje" zašto su taj i drugi predloženi datumi, značajniji za Vojvodinu od onih koji se nalaze u amandmanima LSV.

"Nismo čuli objašnjenej zašto su 25. novembar i 15. maj značajniji od 31. jula. Umesto toga, čuli smo nipodaštavanje vojvođanske antifašističke tradicije, i pokušaj da se antifašisitčka borba kojoj su Vojvođani dali ogroman doprinos, izjednači sa zločinima počinjem u prvim posleratnim godinama nad građanima Vojvodine nemačke i mađarske nacionalnosti", rekao je Kostreš.

On je ocenio da je to najgrublje falsifikovanje istorije, napominjući da je isto učinjeno prilikom donošenja odluke o "takozvanoj tardicionlanoj zastavi Vojvodine koja nema nikave veze s vojvođanskom tradicijom".

"Suština je drugačija: današnja Vojvodina je naslednica socijalistčke AP Vojvodine koja je nastala odlukom Pokrajinskog antifašističkog odbora. Naprednajci izmišljaju novu istoriju i pokušavaju da izbrišu 45 godina postojanja socijalističke Vojvodine, iako je i današnje postojanje Vojvodine i njenjih instutucija, tekovina odluke doenete 31. jula 1945. godine", kazao je Kostreš.

Dodao je da je nejasno kako na takav "nasilnički koncept falsifikovanja istorije" pristaju i stranke koje se predstavljaju kao antifašitičke, poput Socijalističke partije Srbije (SPS), koja je deo vladajuće koalicije u Pokrajini, zajedno sa SNS.

Amandmane LSV podržali su opozicioni poslanici iz Demokratske stranke, DJB i Aleternative za Vojvodinu.

Iz SNS su uoči sednice poručili da su amandmani "LSV apsolutno neprihvatljivi zbog totalitarnog režima za vreme komunizma".

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas predlog Pokrajinske vlade podnet još marta, da se kao Dan Vojvodine svečano obeležava 25. novembar, dan kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

Usvojeno je i da se u Vojvodini, kao "datumi od pokrajinskog značaja", obeležavaju 15. maj - kada je održana Majska skupština u Sremskim Karlovcima 1848. godine, na "kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine", te 10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava, kada su Ujedinjene nacije 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Utvrđeni su i datumi značajni za manjinske zajednice čiji jezici su u službenoj upotrebi u Vojvodini, a rasprava o svim predloženim datumima je bila burna.

(Beta, 06.19.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Vojvodina, najnovije vesti »