SRS: Pravni osnov za uvođenje datuma od značaja za AP Vojvodinu ne postoji

Beta 20.06.2018

Pravni osnov za uvođenje datuma od značaja za Vojvodinu ne postoji -  smatra Srpska radikalna stranka (SRS) koja će pred Ustavnim sudom pokrenuti pitanje zakonitosti odluke pokrajinske skupštine o tome, donete u utorak, izjavio je danas predsednik Poslaničke grupe SRS u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić.

On je kazao novinarima da je predlog predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića da se 25. novembar proglasi za Dan Vojvodine "neuk i tragikomičan".

"Ne postoji pravni osnov za donošenje (te) odluke, jer Statut AP Vojvodine ne sadrži nadležnost po kojoj Pokrajina može ustanoviti svoj dan. Bez valjanog pravnog osnova, ova odluka će pasti na Ustavnom sudu Srbije", rekao je Jakšić.

Dodao je da 25. novembar nema "nikakve veze sa Vojvodinom" i da SRS predlaže da se 24. i 25. novembar proglase za državni praznik pod nazivom Dani prisajedinjenja, koji će se praznovati u čitavoj Srbiji, a ne samo u Vojvodini.

"Značaj istorijskih odluka donetih na Rumskoj i Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu prevazilazi okvire Pokrajine. To su odluke od nacionalnog, svesrpkog značaja", ocenio je Jakšić i dodao da je predložena odluka manjkava i u pogledu praznika nacionalnih manjina.

"(Oduka) favorizuje one nacionalne manjine čiji je jezik u službenoj upotrebi u AP Vojvodini, a diskriminiše ostale nacionalne manjine koje žive na prostoru Vojvodine... poput Roma ili Bunjevaca", rekao je Jakšić.

(Beta, 06.20.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Vojvodina, najnovije vesti »