SRS: Puno nelogičnosti u Predlogu zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom (VIDEO)

Beta 21.06.2018

Srpska radikalna stranka (SRS) ocenila je danas da u Predlogu zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom ima mnogo nelogičnosti i zatražila da se makar delimično izjednače prava dece koja su rođena van rokova koje predviđa taj zakonski predlog sa onom decom koja će biti obuhvaćena tim aktom. 

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, poslanik SRS Miljan Damjanović je rekao da je taj zakon pompezno najavljivan i da ima i određene pozitivne efekte ali da je problematično to što se odnosi samo na decu rođenju posle 25. decembra 2017. godine, bez obzira da li je reč o drugom, trećem ili četvrtom detetu. 

"Postavlja se pitanje, na primer, šta je sa onom decom koja do 25. decembra 2017. godine nisu navršila desetu godinu, da li su to neravnopravna deca ili deca drugog reda? Zašto se nije ostavila mogućnost da se i toj deci isplate određena sredstva", rekao je Damjanović. 

On je rekao da SRS traži da se pomoć odnosi i na tu decu, ili da se predvidi da ona makar mogu da ostvare polovinu naknade. 

"Ima tu još puno nelogičnosti u zakonu. Šta ćemo sa roditeljima koji žele da imaju više od troje ili četvoro dece? Zašto ta deca nemaju ista prava ako su rođena kao peta? Kakva je to populaciona politika? Zar ne treba da se sredstva izdvajaju do punoletstva? Nije problem samo roditi nego i odgajiti, naročito posle 10. godine kada treba novca za školovanje", rekao je on. 

Damjanović je kritikovao i zakonski predlog koji se tiče regulacije oblasti sezonskih poslova, naročito odredbu da poljoprivrednici o angažovanju povremenih radnika treba da sami obaveste Poresku upravu preko imejla. 

"Pa da li je neko ovde normalan, da li je ikada obišao neka od tih sela? U nekim selima nema asfalta ni struje. Vlasnici tih gazdinstava imaju po 60, 70 ili 80 godina. To rešenje može da se primeni tek kada država bude pomogla poljoprivrednicima, do tada je taj zakonski predlog besmislen", rekao je on. 

Poslanik SRS i bivši general Božidar Delić je ukazao da od Nove godine postoje određeni problemi sa isplatom naknada za borce, invalide i porodice poginulih jer je napuštena praksa koja je postojala 30 godina da se isplata obavlja na osnovu statističkih podataka o platama iz prethodnog meseca. 

"Došlo je do toga da imamo dva zakona kojima neko hoće da ozakoni ovu nezakonitu praksu od Nove godine do danas. Na taj način se narušavaju stečena prava vojnih invalida", rekao je Delić. 

On je pozvao nadležne da u procesu koncipiranja novih zakonskih rešenja iz te oblasti konsultuju ljude kojih se to tiče.Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

(Beta, 06.21.2018)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »