VOICE: Poljoprivrednici uplašeni jer ih država i stranke 'drže u šaci'

Beta 29.06.2018

Država je shvatila da udruženi i organizovani poljoprivrednici imaju veliku snagu kada nisu pod kontrolom, i počela je da pravi svoja udruženja, izjavio je predsednik udruženja "Paor" Miroslav Grubanov.

On je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE rekao da država "ubacuje svoje ljude da miniraju akcije i proteste" seljaka u Srbiji.

Grubanov je ocenio da su "postale komplikovane" sve akcije poljoprivrednika "koji moraju da se na ulicama bore za svoj opstanak u Srbiji zbog upliva politike".

"Postoje tri vrste udruženja: 'naši', 'vaši' i 'njihovi'. 'Naši', to su nezavisni, 'vaši' su oni pod uticajem vlasti, bilo koje, a 'njihovi' su oni koji su pod uticajem tajkuna i uvozničkih lobija", rekao je Grubanov.

On je rekao da je poslednji protest koji je urodio plodom bio pre osam godina, kada je Vlada Srbije prihvatila zahteve poljoprivrednika, a od tada su "mali poljoprivrednici praktično nestali".

"Ili su dali zemlju u arendu, ili pomrli, ili počeli nešto drugo da rade. Sada više na ulicama, u protestima, ne možete videti seljaka koji ima manje od 20 hektara", rekao je Grubanov.

Poljoprivrednik iz Đurđina Daniel Kovačić, član nekadašnjeg Udruženja poljoprivrednika Subotice, rekao je da među poljoprivrednicima nema više snage da izraze nezadovoljstvo jer su "uglavnom uplašeni".

"Nekima je zaprećeno vrlo otvoreno, nekima ne tako otvoreno", rekao je Kovačić.

On je dodao da danas vlasti svaki vid protesta "doživljavaju kao direktni napad protiv države".

Osvrćući se na nedavne proteste zbog cene goriva, Kovačić je kazao da je nedopustivo da cene budu tako visoke za poljoprivrednike, jer oni "ne sedaju u traktor da se vozaju do Novog Sada, već da oru".

Poljoprivrednik iz Udruženja poljoprivrednika Stara Pazova Mihal Balaž rekao je da ne zna ko danas treba da pregovara u ime poljoprivrednika, navodeći da je u Vojvodini u 45 opština registrovano čak 140 organizacija.

"Situacija je slična kao i sa sindikatima - i njih je mnogo, a radnici nikad gore nisu živeli, skoro kao u robovlasništvu", ocenio je Balaž i rekao da je u tim udruženjima primetan upliv politike.

(Beta, 06.29.2018)

Beta »

Ekonomija, najnovije vesti »