Božović o presudi JSO: Cilj da pokaže da atentat na Đinđića nije bio politički motivisan

Beta 14.07.2018

Narodni poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović ocenio je danas da je cilj oslobađajuće presude pripadnicima Jedinice za specijalne operacije (JSO) da se dokaže da političke pozadine atentata na bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića nije ni bilo.

"Sudska vlast treba da bude nezavisna. Ali svoju nezavisnost sudska vlast može jedino dokazati nezavisnošću u presudama. Ovakvom presudom odrekli su se svoje nezavisnosti. Presuda je po volji onih koji su se na čin ubistva radovali, prethodno ga najavljivali i podržavali oružanu pobunu", naveo je Božović.

Prema rečima Božovića, oslobađajuća presuda pripadnicima JSO još jednom jasno šalje poruku da je jedina namera "politički kontrolisanog pravosuđa i onih koji danas vode državu" da dokažu da političke pozadine atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića nije ni bilo.

On je kazao da promene članova sudskog veća, koja se dogodila u dva navrata na suđenju za pobunu JSO, koja je predstavljala uvod u ubistvo premijera, pokazuju da je cilj bio da se ovaj proces obesmisli, uspori i dovede do apsurda.

Božović je istakao da je takva presuda samo još jedan pokušaj da se zauvek oslobode svake odgovornosti oni koji su stajali u pozadini ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

"Oni koji su slavili kada je premijer ubijen i danas proslavljaju oslobađajuću presudu. Srbija je pred njima nemoćna. Mnogi od njih su i danas u nekoj od grana vlasti, očigledno imaju uticaj na pravosuđe i rade sve da se nikada ne sazna istina o političkoj pozadini ubistva", kazao je on.

Božović je rekao da je pobuna JSO, kao uvod u ubistvo premijera, bila politički motivisana i da o tome postoje činjenice i jasni dokazi.

"Iako se očekivalo da ovaj sudski postupak otkrije političku pozadinu ubistva ili bar ukaže na nju, opstrukcija kroz prvostepenu presudu pokušava da zataška političku pozadinu ubistva i sakrije stvarne inspiratore i podstrekače tog zločina", naveo je poslanik DS.

(Beta, 07.14.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »