BBC vesti na srpskom

Đoković osvojio Vimbldon – to šta jede, više nije bitno

Novak Đoković je osvojio Vimbldon i najavio veliki povratak. Sve kritike na njegov račun su odmah utihnule.

BBC News 16.07.2018  |  Slobodan Maričić - BBC novinar

Najbolji srpski teniser Novak Đoković četvrti put je osvojio Vimbldon i tako se vratio među deset najboljih tenisera sveta.

Novak Đoković drži pehar sa Vimbldona
Getty Images
Đoković je pobedom na Vimbldonu došao do 13. Grend slema

Vimbldon je, kažu, nezvanično prvenstvo sveta u tenisu.

Đoković ga je osvojio, što automatski znači da Srbija u nečemu ima najboljeg na planeti. Samim tim, manje je i kritika, a bilo ih je...

Tog 5. juna 2016. godine Đoković je osvojio Rolan Garos, jedini Grend slem turnir koji mu je nedostajao.

U finalu je savladao Endija Marija - 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 - čime je postao osmi igrač u istoriji koji je osvojio sva četiri najveća teniska turnira.

Pad

Još veći uspeh od toga je što je Novak tada postao prvi igrač u Open eri koji je u isto vreme u svom posedu držao sve četiri velike titule. Pre njega su to učinili samo Don Badž (1938) i Rod Lejver (1962).

Đoković je tada imao 16.950 bodova.

Godinu dana kasnije bio je na samo 5.805.

Neko vreme proveo je na drugom mestu, da bi nakon poraza od Dominika Tima upravo u Parizu bio četvrti. Na kraju, pao je sve do 22. tenisera sveta.

Nedostatak motivacije, povreda lakta, operacija, slabije igre, teški porazi, promene trenera, prerani i neuspeli povratak... Mnogo toga je Đoković preživeo u poslednje vreme.

Da, Novak se vratio!

Srpkinja - teniska zvezda iz sudijske stolice

„Kako može bez mesa"

Za to vreme glavna tema medija, kafanskih stolova, kućnih žurki, slava i ručkova svih vrsta i veličina zvala se „šta je uzrok Novakovog pada".

Na meti je uglavnom bio guru Pepe Imaz koji je u 2016. postao deo Novakovog tima, a čija teniska škola širi filozofiju Amor Y Paz - ljubavi i mira.

Zbog njega, govorilo se, Đoković više nema želju za pobedom koju je imao ranije, već samo „širi ljubav".


ATP lista od ponedeljka:

1. Rafael Nadal (Španija) - 9.310

2. Rodžer Federer (Švajcarska) - 7.080

3. Aleksandar Zverev (Nemačka) - 5.665

4. Huan Martin del Potro (Argentina) - 5.395

5. Kevin Anderson (Južna Afrika) - 4.655

6. Grigor Dimitrov (Bugarska) - 4.610

7. Marin Čilić (Hrvatska) - 3.905

8. Džon Izner (SAD) - 3.720

9. Dominik Tim (Austrija) - 3.665

10. Novak Đoković (Srbija) - 3.355


Ipak, ono što je najviše gnevilo pojedine jeste Novakova ishrana.

U avgustu 2015. Đoković je prestao da jede meso, da bi nešto kasnije izjavio da nije vegan, već da mu je ishrana uglavnom bazirana na biljnoj osnovi, ali da jede ribu i jaja kao izvore proteina.

„Vidi kako je smršao, ništa ne jede", „kako misli da bude jak kad ne jede meso" i „dobro što ne jede meso, ali može barem piletinu" na vrhu su duge liste komentara o Novakovoj ishrani.

Bilo je i priča o ličnim problemima, da ga jednostavno više ne zanima tenis, da gubi jer ne nosi krstić iz Hilandara oko vrata, a deo javnosti za sve je krivio i Novakovu suprugu Jelenu.

Trofej i hrana više nije bitna

Dve godine kasnije Novak se vratio. Posle velike borbe u polufinalu je savladao velikog rivala Rafaela Nadala, da bi nakon toga u finalu bio bolji od Južnoafrikanca Kevina Andersona.

Pobedom na Vimbldonu Đoković je osvojio 1.640 bodova, zbog čega je napredovao 11 pozicija, pa je trenutno 10. teniser sveta.

Sada ima 3.355 bodova i u narednim mesecima može samo dodatno da ide ka vrhu, jer na turnirima koji mu predstoje do kraja godine ne brani nijedan bod.

Takođe, Đoković je pobedom na Vimbldonu došao do 13. Grend slema, čime se osamio na listi osvajača najvećih turnira iza Federera (20), Nadala (17) i jednog od njegovih idola Pita Samprasa (14).

Dakle, kritika više nema. O Imazu više niko ne priča, a ni ishrana nije problem, kao ni šta nosi oko vrata.

„Nisu mogli da prihvate realnost"

Na pitanje da li mu je osećaj nakon osvajanja Vimbldona još posebniji nakon dosta kritika, u smislu da je svima dokazao da može, Đoković je na konferenciji za medije odgovorio: „Iskreno, jeste.

„Bilo je stvarno nekih priča koje, onako, nisu na mestu. Sa druge strane, znam da među ljudima koji su to govorili ima onih koji me podržavaju i da možda samo nisu mogli da prihvate tu realnost da nisam na vrhunskom nivou. Onda su tražili razloge u drugima".

„Uvek sam govorio da svako ima pravo na mišljenje. Poštujem svakoga i svakog čoveka na ovoj planeti. Na meni je da radim stvari kako smatram sa svojim timovm i bliskim ljudima kako je ispravno".

„Napominjao sam više puta da ne volim da se poredim sa Novakom od pre dve, tri, četiri, pet godina. Drugačiji sam teniser, čovek, mnogo se stvari tu izmenilo", navodi Đoković.

„Kao i svi ostali gledam da nekako izvučem maksimum od ovog životnog iskustva za sebe i budem što bolji. I kao osoba i kao teniser. Ovo je potvrda, došla je u pravom trenutku, da sam na pravom putu".

Đoković bi do kraja godine trebalo da igra na mastersima u Torontu (6. avgust) i Sinsinatiju (12. avgust), potom na poslednjem Grend Slemu sezone u Njujorku (27. avgust), pa mastersima u Šangaju (7. oktobar) i Parizu (29. oktobar).


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 07.16.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »